Ondřej Konrád: Soud roku až příštího

21.11.2014 13:05

„Buď Nagyová, nebo Šlachta. Je to soud roku“, říká velký čtvrteční titulek deníku MF Dnes. V zásadě by to mohla být pravda. Pomineme-li, že jde o odvolací líčení ve věci zneužití Vojenského zpravodajství s Janou nyní už Nečasovou. Jíž má ale veřejnost stále zafixovanou spíš pod uvedeným minulým příjmením.

Ondřej Konrád: Soud roku až příštího
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jana Nagyová

A že obžalovaní jsou vedle někdejší ředitelky kabinetu předsedy vlády dva bývalí šéfové armádní rozvědky Milan Kovanda a Ondrej Páleník i zpravodajec Jan Pohůnek. Přičemž u nich jde o vážnější záležitost. 

Zatímco Nagyová, nepochybně s cílem dodat dynamiku vývoji jejího mileneckého poměru s ženatým premiérem „jenom“ požádala činovníky rozvědky o sledování manželky Petra Nečase, důstojníci na to klidně přistoupili. Místo aby paní „vrchní ředitelce“ vysvětlili, že je něco takového nemyslitelné.

Pokud jde o další jméno z citovaného titulku, šéf Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu plukovník Robert Šlachta v kauze přímo nefiguruje. I když v ní má podstatnou roli. Stejně jako Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Bezprostředně po jejich zásahu (šlo ovšem ještě o roli Nagyové při uplácení známé trojice „trafikantů“ z ODS, i o její bohaté kontakty s pražskými kmotry), přece padla vláda. Vyšetřovatelům a žalobcům jde tedy o mnoho. 

Nu a konečně: bude to dost možná stále soud roku, ale až příštího. Neboť už před čtvrtečním polednem soudkyně Helena Králová jednání odročila na půlku ledna. S tím, že má ministerstvo obrany rozšířit zbavení mlčenlivosti zpravodajců.

Na žádost Pohůnkova advokáta. A jelikož jde o zbavení mlčenlivosti pro období od roku 2010, tedy poměrně dlouho před tím, než se rozhodovalo o riskantním zásahu, z lednového řízení bude kvůli utajovaným informacím patrně vyloučena veřejnost. O to obžalovaní jistě mají zájem.

Dlužno připomenout, že táž soudkyně Králová při prvém líčení letos v červnu udělila nynější paní Nečasové roční podmínku, řešení Kovandy a Páleníka předala ministerstvu obrany a u Pohůnka trestní stíhání zastavila. 

V rozsudku ovšem stojí, že k porušení zákona došlo, ale „nebylo prokázáno, že by obvinění naplnili po subjektivní stránce skutkovou podstatu.“ Čemuž se těžko nepodivit. Olomoučtí zástupci se také proti rozhodnutí o zpravodajcích odvolali. Teď musí ještě dva měsíce čekat.

Rok a půl od spektakulárního zatýkání na úřadu vlády i jinde a řady domovních prohlídek, se veřejnosti musí zdát, že případy jakoby zůstaly stát. Žalobcům, aspoň prozatím, vyklouzli ex-poslanci Fuksa, Tluchoř a Šnajdr díky tomu, jak pojem imunity vyložil Nejvyšší soud. Což se ovšem nevztahuje na Nečase, toho řízení kvůli korupci zatím čeká. Také kmotři nadále justici unikají, pouze Janoušek je od tohoto týdne ve vězení, ale za cosi úplně jiného.

Na druhé straně třeba vidět, že jde o celou řadu navzájem propletených linií a je velmi komplikované je rozmotat. Maximum pro to, aby to bylo ještě těžší přirozeně dělají advokáti. A v této mega-kauze nefiguruje žádný mega-pošetilec, jakým musel být ředitel Nemocnice Na Homolce Dbalý, který si vedl v diáři detailní záznamy o podílech z předražených nákupů a podobně.

Takže s ním bude mít justice lehkou práci. Přesto je docela dobře možné, že nakonec vyšetřovatelé budou i v kauzách spojených s osobou paní ex-Nagyové, o níž samotnou nakonec už tolik nejde, slavit úspěch. Možná menší, než si představovali. Ale i to by bylo pro náladu ve společnosti důležité. Aby viděla, že už se nedá vše zamést navždy pod koberec, jako to bývalo notorickým zvykem v minulosti.  

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.