Ondřej Kosina: Zapomenutá válka v Jemenu

20.10.2016 13:17

Déle než rok a půl trvající ozbrojený konflikt v Jemenu si zasloužil pozornost médií při nedávném náletu saúdskoarabského letectva na pohřební průvod, při kterém podle odhadů zahynulo asi 140 lidí. Kdyby se něčeho podobného dopustilo syrské nebo ruské letectvo v Aleppu, byl by z toho nepochybně mezinárodní skandál týdny plnící zpravodajství.

Ondřej Kosina: Zapomenutá válka v Jemenu
Foto: Archiv
Popisek: Jemen

Rijád versus Teherán, sunnité versus šíité

Válka v Jemenu začala na konci března 2015, kdy tzv. arabská koalice, v níž má rozhodující slovo Saúdská Arábie, začala zemi bombardovat. Povstání šíitských Húsíjů, kterým se podařilo ovládnout metropoli San’á, vnímá Rijád jako strategickou hrozbu, kterou je třeba zlikvidovat v zárodku. Je zajímavé, že zatímco v Sýrii Saúdové podporují protivládní povstalce, v Jemenu přispěchali na pomoc legitimní vládě a snaží se povstalce zlikvidovat. Saúdské Arábii totiž jde v první řadě o vlastní mocenské zájmy spojené s potlačováním vlivu šíitského islámu a hlavního regionálního rivala – Íránu. A to v celé oblasti Blízkého východu. Přestože letecká operace trvá osmnáct měsíců, povstalce se stále nedaří porazit. Řada mezinárodních pozorovatelů uvádí, že nejméně ze třetiny na nálety doplácí civilní obyvatelstvo. Podle posledních odhadů zahynulo již přes deset tisíc lidí.

Selektivní válečné zločiny

Pokud se údery ruského letectva v Aleppu označují jako „válečné zločiny“, proč nejsou stejně pojmenovány údery saúdského letectva v Jemenu? Záběry mrtvých Jemenců v troskách obytných domů jsou nepochybně stejně hrůzné jako záběry ze syrského Aleppa. Je zarážející, že ani německá kancléřka Merkelová, které tolik leží na srdci osud syrských civilistů, a proto navrhla zpřísnění sankcí vůči Rusku, nepožaduje stejné opatření proti Saúdské Arábii po zavraždění 140 civilistů při smutečním obřadu. Ani generální tajemník OSN se v tomto případě příliš nepohoršoval, tak jako nedávno v případě Aleppa. Američané v reakci na tento válečný zločin jen prohlásili, že zváží další podporu arabské koalici. Žádné sankce, žádné hlasité odsouzení, žádná ostrakizace Rijádu.

Média raději mlčí

Z mainstreamu se o konfliktu v Jemenu nelze mnoho dovědět. ČT prakticky vůbec neinformuje o válečných zločinech a počtech obětí, které mají na svědomí saúdské bomby. Na rozdíl od Sýrie, odkud pravidelně přináší detailní zprávy o počtu mrtvých (hlavně žen a dětí), které zabily „Putinovy a Asadovy“ bomby. Argumentace, že Sýrie je geograficky blíže Evropě a probíhá tam boj proti největší teroristické organizaci současnosti (IS), zatímco v Jemenu se odehrává pouze lokální sektářský konflikt, neobstojí. Kdyby v Jemenu operovalo ruské letectvo, reportéři by jistě dennodenně monitorovali počet jím usmrcených civilistů. Protože tam ale válčí významný spojenec Západu – Saúdská Arábie (mimo jiné jedna z nejbrutálnějších náboženských diktatur na světě), není žádoucí o tom hovořit.

Co bude dál?

Celá operace tzv. arabské koalice probíhá s vojenskou a politickou podporou USA, které jí poskytují zbraně, logistickou a výzvědnou pomoc. Ačkoliv Washington tvrdí, že se do konfliktu nehodlá přímo vojensky zapojit, USA již bombardovaly šíitské pozice. Teherán v reakci na to poslal do Adenského zálivu dvě válečné lodě. Dosud opomíjený lokální konflikt tak může přerůst v konflikt regionální a velmocenský.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

15:22 Petr Hampl: Konec kauzy Vrbětice

Denní glosy Petra Hampla.