P. C. Roberts: Bohatství miliardářů se během pandemie zvýšilo o 435 miliard

25.05.2020 7:33

V posledních dvou měsících nezaměstnanost v USA dosáhla úrovně nevídané od časů Velké deprese z třicátých let minulého století, a stejně nevídaně američtí miliardáři ve stejném období zbohatli.

P. C. Roberts: Bohatství miliardářů se během pandemie zvýšilo o 435 miliard
Foto: Archiv Lubomíra Mana
Popisek: Lubomír Man

Nová zpráva společnosti Američané za férové danění (AFP) a Institutu pro politická studia uvádí, že bohatství amerických miliardářů se od polovice března do polovice května zvýšilo o 435 miliard dolarů, a to z 2948 miliard na 3382 miliard.

Pět největších amerických boháčů, kterými jsou Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckenberg, Warren Buffet a Larry Ellison zvýšili svůj kapitál o 75 miliard dolarů ( to je o 19 procent), a z celkového zisku, který v daném období dosáhlo 600 největších amerických boháčů, tak pro sebe urvali celých 21 procent.

Majetky Bezosova Amazonu a Zuckenbergova Facebooku vzrostly z celkové jejich sumy 434 miliard dolarů o téměř 60 miliard (to je o 14 procent). V březnu se na Forbes seznamu amerických miliardářů nacházelo 614 jmen, kterýžto počet dodneška vzrostl na 630 jmen.

Uvedená zpráva uvádí, že ve stejném období více než 38 milionů pracujících Američanů ztratilo svá zaměstnání, 1,5 milionů se jich nakazilo koronavirem a víc ne 90 000 jich na něj zemřelo.

„Pandemie odhalila zničující důsledky stále se rozšiřující americké propasti mezi bohatými a chudými, v níž miliardáři představují do očí bijící symbol naší ekonomické nerovnosti“, řekl výkonný ředitel AFT Frank Clemente.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …