Pavel Bednář: Předsedkyně TOP 09 buď nemá informace, nebo jim nechce rozumět

19.04.2022 19:08 | Tisková zpráva

Markéta Pekarová Adamová v rozhovoru pro Právo uvedla několik nepřesných nebo zavádějících informací. Jako odborový svaz sdružující téměř 20 000 zaměstnanců veřejné správy považujeme za důležité na tyto omyly upozornit.

Pavel Bednář: Předsedkyně TOP 09 buď nemá informace, nebo jim nechce rozumět
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předsedkyně sněmovny Markéta Adamová Pekarová

Z rozhovoru vyplývá, že na ministerstvech měla bobtnat byrokracie a je tedy dostatek úřednických míst ke zrušení, čímž má být dosaženo úspor. Jak vyplývá ze studie renomovaného pracoviště CERGE-EI1, počet úředníků za Sobotkovy a Babišovy vlády do roku 2020 jejich počet již významnějších změn nedoznal. Není tedy zřejmé, kde v posledních letech bujela byrokracie. Úředníků je navíc pouze necelých 80 000 a nepředstavují tedy tu nejvyšší platovou položku.

Doposud kromě EET nebyla navíc identifikována jediná zbytečná agenda, na které by se dalo ušetřit. Naopak přibývají agendy nové, zejména v souvislosti s řešením cen energií a v důsledku války na Ukrajině. Většinu agendy zpracovávají státní zaměstnanci na Úřadu práce v 9. platové třídě s platem okolo 25 000 Kč hrubého.

Co se týče údajného rapidního zvyšování platů, tento nárůst byl zapříčiněn primárně (zcela zaslouženým) přidáváním učitelům, zdravotníkům atd. Platy úředníků již druhý rok stojí. Navíc jde o růst pouze nominální. Jak opět uvádí CERGE-EI, od roku 2018 již jejich růst zaostával za růstem mezd v celé ekonomice, takže jejich relativní úroveň v roce 2020 byla výrazně nižší než v roce 2018.

Paní předsedkyně buď netuší, jaké jsou skutečné počty úředníků a jejich agenda, nebo neumí počítat. Případné stovky zrušených státních zaměstnanců se v rozpočtu v podstatě neprojeví, naopak vzroste riziko, že jejich práci bude nutné nakupovat jinak. Pokud by měla tomuto škrtání předcházet digitalizace státní správy, bude to úkol na několik let, tedy ne brzké úspory.

Druhou variantou je, že paní předsedkyně ví, že takovéto úspory nedávají žádný smysl a využívá platy státních zaměstnanců pouze jako populistickou záminku k jejich další dehonestaci, která začala již v dřívějších letech. Vůči tomu se musíme zásadně ohradit. Někteří členové vlády, kteří na rozdíl od paní předsedkyně mají svěřenu odpovědnost za konkrétní resorty, se naopak na své úředníky obracejí s díky za jejich současnou práci.

Bylo by nanejvýš žádoucí, aby vládní strany v tomto ohledu vystupovaly jednotně a zejména bez omylů nebo vyslovených lží.

Bc. Pavel Bednář
Předseda
Odborový svaz státních orgánů a organizací

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Kateřina Konečná byl položen dotaz

Populismus?

Dobrý den, proč s návrhem na snížení platu přicházíte až teď před volbami? A jestli vám přijde vysoký, což nerozporuji, zajímalo by mě, co s tak vysokým platem děláte vy? Dáváte třeba část na dobročinné účely, jako to třeba dělal prezident Zeman? A ještě jedna věc, není plýtvání penězi celý chod EU,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

9:44 Filip Šebesta: O prvním máji a dvou různých hloučcích

První máj je v Čechách – pod vlivem veršů Karla Hynka Máchy, tedy nejpozději od dob národního obroze…