Petice: Přejmenujme náměstí Pod kaštany na náměstí Borise Němcova

29.02.2016 7:38

Novodobá historie České republiky je díky tradici započaté prezidentem Václavem Havlem pevně spojena s myšlenkou podpory a prosazování demokracie a lidských práv ve světě. Tato myšlenka musí znamenat i dnes mít odvahu podporovat odvážné.

Petice: Přejmenujme náměstí Pod kaštany na náměstí Borise Němcova
Foto: Grigorij Pasko
Popisek: Boris Němcov ve své pracovně při rozhovoru

Podporovat ty, kteří se nebojí postavit se hlasitě proti zvůli autoritativním a nedemokratickým samovládcům a režimům. Podporovat ty, kteří se nebojí riskovat své vlastní blaho, nebo dokonce svůj vlastní život, v zápase o svobodu. Na ně nesmíme jako demokraté zapomínat ani za života, ani ve smrti.

Je to přesně rok od vraždy Borise Němcova. Jeho osud se stal jak symbolem boje za demokracii v Rusku, tak symbolem ohavnosti Putinova autoritářského režimu. Jako občané České republiky se domníváme, že je na místě, aby naše republika a její hlavní město vyjádřily Borisi Němcovi úctu a čest jeho památce. A že je na místě trvale připomínat současnému Putinovu režimu, že podporu svobody, demokracie a lidských práv ve světě - a tedy i v Rusku - myslíme stále vážně.

Proto my, níže podepsaní občané a občanky České republiky, vyzýváme a žádáme Radu Hlavního města Prahy, aby zahájila relevantní řízení a jako trvalý symbol podpory demokracie a lidských práv ve světě přejmenovala Náměstí Pod Kaštany, na Náměstí Borise Němcova.

Petr Kutílek, František Nejedlý, František Marčík

Petici můžete podepsat ZDE

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.