Petice za urgentní řešení nedostatku míst ve školkách na Barrandově

14.06.2022 21:14 | Komentář

My, rodiče a příznivci dětí z Prahy 5, žádáme vedení Městské části Praha 5, aby nám představilo, jak vyřeší urgentní nedostatek míst ve školkách na Barrandově.

Petice za urgentní řešení nedostatku míst ve školkách na Barrandově
Foto: pixabay.com
Popisek: Petice - ilustrační foto

Sídliště Barrandov je část Prahy 5, která čítá cca 30 tis. obyvatel. Probíhá zde masivní bytová výstavba na takzvaném „Novém Barrandově", kde má v nejbližších letech příbýt až 8 tisíc obyvatel, což představuje navýšení stávajícího počtu o více než čtvrtinu. Na sídlišti se aktuálně nachází 7 státních a 3 soukromé mateřské školy. 

Anketa

Má vláda zastropovat ceny pohonných hmot i za cenu, že na to bude doplácet z rozpočtu?

95%
3%
hlasovalo: 15396 lidí
V západní oblasti Barrandova, kde se již intenzivně 10 let staví, nepřibyla dosud ani jedna školka. Všechny děti dochází do školek ve „staré" části sídliště.

Městská část Praha 5 nepochybně věděla dlouho dopředu to, co jsme my, rodiče, zjistili při zápisu našich dětí do školek – MÍSTA VE ŠKOLKÁCH NEJSOU! V letošním kole zápisu do státních školek se nedostalo místo ani na děti, kterým bude letos v září 3 a půl roku! A všechny 3 soukromé školky mají taktéž plno.

Co to prakticky znamená? Že se vaše dítě dostane do státní školky až když mu bude 4 a půl roku. Takže buď budete o rok déle doma s dítětem bez příjmu (a přijdete o pracovní místo, rodičovská dovolená jde prodloužit jen do 4 let věku) nebo si budete platit soukromou školku (od 10 tis. měsíčně), pravděpodobně mimo Barrandov. Výzkumy potvrzují, že nejdůležitější podporou pro mladé rodiny od státní správy, je právě zajištění školek pro děti. A zde bohužel nevidíme žádnou aktivitu.

Žádáme proto vedení Městské části Praha 5, aby nám představilo konkrétní kroky, které dosud podnikalo a které podnikne pro urychlené navýšení kapacit ve školkách na Barrandově. A to ne pouze nafukováním stávajících školek, ale především výstavbou nových školek v místech, kde se staví bytové domy.

Kde budou školky pro děti z "Nového Barrandova"? A kdy?

Kam budou tyto děti chodit do školy? A nebudeme tady za pár let řešit obdobný problém s místem na základních školách?

Kdy vznikne v místě, které má stejně obyvatel jako Kolín, alespoň jedna střední škola?

Petici je možné podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

15:49 Jiří Weigl: Absurdní důchodové divadlo

Pondělní glosa Jiřího Weigla