Petice za zachování současné podoby Letňanského lesoparku

04.12.2015 19:11

Magistrát hl. m. Prahy plánuje vybudování terénních cyklostezek v letňanském lesoparku, které znehodnotí přes 100 000 m2, což je více než čtvrtina současné plochy lesoparku, která činí 36 ha.

Petice za zachování současné podoby Letňanského lesoparku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Praha

Kvůli výstavbě cyklotratí by bylo nutné změnit určení některých pozemků, které jsou nyní vedeny jako lesy. Tuto funkci by po výstavbě tras nemohly splňovat.

Rozsáhlá dokumentace obsahuje vyjádření všech odborných útvarů Magistrátu hl. m. Prahy, která celkem zřetelně popisují, že dojde k oslabení mnoha ekologických funkcí tohoto území, ale zároveň smířlivě naznačují, že se to týká jen „malé části území“ a že tedy proti tomuto záměru nemají zásadních připomínek. Bez připomínek ho odsouhlasila RMČ Praha 18. Tento velice zásadní zásah do lesoparku by neodvratně znamenal, že jeho dva kopce budou nepřístupné pro všechny ostatní návštěvníky (resp. byl by umožněn pouze průchod po několika cestách). Nebylo by pak možné jít tam se psem, s dětmi, pouštět draka nebo jen tak rozjímat o samotě.

Na obou kopcích dosud nebyla žádná regulace, cesty vznikly přirozeným užíváním a i v tom je jejich hodnota. Lesopark patří mezi oblíbené a svou rozlohou jediné místo odpočinku nejen obyvatel této městské části.

Pro zajímavost stojí zmínit, že v rámci přípravy stavby byl proveden zoologický průzkum, během něhož bylo v lokalitě lesoparku zjištěno 79 druhů živočichů, z toho pět zvláště chráněných, např. byly několikrát viděny i srny.

Dale také nevíme jestli našemu lesoparku nehrozí jeho rozdělení „silničním obchvatem“, který by znehodnotil vše  to, co se povedlo realizovat.

Občané proto svým podpisem vyjadřuji nesouhlas se změnou územního plánu a žádají zastupitele a radní aby hlasovali proti této změně za zachování lesoparku v současné podobě.

Petici můžete podepsat ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

15:22 Jiří Weigl: Dvacáté výročí našeho vstupu do EU a historické paralely

Na 1. května 2024 připadá 20. výročí našeho vstupu do Evropské unie. Náš veřejný a mediální prostor …