Petr Brandtner: 5G - strašák, nebo spasitel?

04.11.2019 19:28

V Poslanecké sněmovně se v pondělí 4. listopadu konala konference 5G: bezpečnost, prosperita. Jejími hlavními pořadateli bylo odborné Centrum města budoucnosti při ČVUT a společnost Smart Lightning Solution.

Petr Brandtner: 5G - strašák, nebo spasitel?
Foto: pixabay.com
Popisek: Internet - ilustrační foto

O technologii 5G, neboli vysokorychlostní internetové komunikaci páté generace se mluví už delší čas. Leckdy jsou vznášeny i různé pochybnosti, ať už vztahující se k samotné technologii, nebo jejím dopadům na uživatele a občany. Tato konference měla, jak se zdá, uvést trochu do pořádku terminologii, vysvětlit základní obsahy této problematiky a vysvětlit, v čem může být užitečná, případně riziková.

Možná vůbec nejdůležitější větu konference vyslovil poslanec Jan Bartošek, který ji zahajoval a převzal nad ní záštitu. Ve svém úvodním slově řekl doslova: „Informace škodí těm, kdo je nemají“. To je věta mnoha významů. V tom primárním to lze číst jako „nemluvme o něčem, třeba o 5G, dokud se o tom nic nedovíme, jinak škodíme sami sobě.“  V přeneseném, a podstatnějším výkladu (a vsadím, se, že právě ten měl Jan Bartošek na mysli), to znamená, že kdo není informován, je snadnou kořistí manipulace, ekonomické, spotřebitelské, politické a jakékoli jiné.“

Většina panelistů konference se zabývala především tím, čím může vysokorychlostní internetová komunikace zlepšit život lidí – od problematiky tzv. chytrých domácností či měst, aneb jak můžete sami regulovat svůj život, pokud ovládnete domácí technologie, aby vám sloužily (třeba jak si zregulujete spotřebu proudu), či jak obce a města dokážou propojit problematiku obecného zájmu v oblasti optimálního řízení místního vodního hospodářství, energetiky, dopravy, bezpečnosti atd.

Na jednotlivých prezentacích defilovaly často až futuristicky vyhlížející vize funkční a efektivní společnosti blízké budoucnosti, ale namnoze už zčásti i současnosti. V podstatě jde hlavně o to, nepropadnout předsudkům ani z jedné ani z druhé strany. Technologie sama o sobě není ani strašák, ani spasitel. Záleží na nás, jak s ní budeme zacházet.

Konference se zúčastnily osobnosti jak veřejného sektoru (např. náměstek ministra průmyslu a obchodu Petr Očko), tak privátních domácích subjektů (členka vedení Hospodářské komory Hana Továrková) či host zastupující zájmy zahraničního investora (Mika Lauhde, jeden z vrchních manažerů společnosti Huawei) a mnozí další.

V příštích dnech si dovolíme vám přinést podstatná sdělení, s nimiž na konferenci vystoupili, abyste si sami mohli učinit obrázek, k čemu vám neodvratná 5G budoucnost bude. Přesvědčivost argumentů jednotlivých řečníků bude pro vás pak tím hlavním vodítkem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla