Petr Duchoslav: Diplomová práce ministra školství Dobeše nesplňuje kvalifikační kritéria

28.11.2011 21:12

Minulý týden byla zveřejněna diplomová práce ministra školství J. Dobeše, která byla obhájena na Masarykova univerzitě v Brně v roce 1994. Ministr si stojí za tím, že byla obhájena v souladu s vnitřními předpisy a kritérii kladenými na diplomovou práci, což ovšem není pravda, protože jeho závěrečná práce tyto předpoklady nesplňuje.

Petr Duchoslav: Diplomová práce ministra školství Dobeše nesplňuje kvalifikační kritéria
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exministr Josef Dobeš ve své kanceláři

Ministr školství, který je autorem výroku, že ,,nechce mentálně retardované bakaláře" v souvislosti s přijetím sporného testování žáků v 5. a 9. třídě základních škol, by si měl v tomto případě ,,zamést" před vlastním prahem.

V poslední době se ,,vyrojilo" množství významných politiků, jejichž závěrečné práce nedosahují potřebné kvality a neměly být správně připuštěny k obhajobě. Na mysli máme například práci poslance M. Svobody z ČSSD, kterou téměř celou opsal i s gramatickými chybami či sporná rigorózní práce prvního místopředsedy stejné strany M. Haška, obhájenou na prakticky neznámé vysoké škole ve Sládkovičově. Tyto a jiné práce politických prominentů jsou ve své většině obhajovány na soukromých vysokých školách, nejčastěji na Vysoké škole finanční správní či na Bankovním institutu v Praze. Jejich nedostatečná kvalita a problémy s udělováním akreditací jsou již staršího data.

Dalším politikem, který má v současné době potíže s obhájenou diplomovou prací, je ministr Nečasovy vlády J. Dobeš, původní profesí psycholog. Jeho práce nese název ,,Reintegrace osobnosti v podmínkách alternativního trestu". Odborníci, kteří byli osloveni redaktory MF DNES, v ní zjistili řadu nedostatků, aniž by předem věděli, kdo je autorem díla. Dobešova práce pak byla zveřejněna na internetu, aby si čtenář mohl udělat vlastní obrázek.

Pokud mohu hodnotit jeho diplomovou práci z vlastního pohledu, čímž mám na mysli hlavně formální stránku věci, došel jsem k závěru, že má skutečně vážné formální nedostatky. Především se jedná o absenci poznámkového aparátu (poznámky pod čarou), který je u závěrečných prací povinný, a dále malý počet přečtené odborné literatury, kde chybí i cizojazyčné tituly. To vysvětluje Dobeš větou, která tam ale nemá z formálního hlediska být: ,,Ač jsem sháněl, tak se mně nedostala do rukou žádná zahraniční studie, která by se zabývala podobným výzkumem". Fakt, že si diplomant nebyl schopen opatřit zahraniční literaturu, jde pouze na jeho vrub.

Pokud diplomová práce nemá poznámkový aparát, nemůže být připuštěna k obhajobě a autor je povinen jej doplnit. Aparát odkazuje na citovanou literaturu a je nedílnou částí závěrečných prací. Je s podivem, že Dobešův školitel ani oponent si tak důležité součásti DP nevšiml. Dobeš k této výtce podotýká, že nepsal vědecké dílo, a proto poznámkový aparát nemusel vypracovávat. To je ovšem omyl, protože každá závěrečná práce (diplomová, rigorózní, disertační) obhájená na vysoké škole, je svou podstatou vědecké dílo, což vyplývá z vnitřních předpisů a metodických pokynů jednotlivých univerzit k vypracování těchto prací.

Ministr Dobeš se tak zařadil po bok svých kolegů, jejichž závěrečné práce mají formální nedostatky a neměly tak správně být připuštěny k obhajobě. Jediný rozdíl je v tom, že ji Dobeš obhájil na veřejné vysoké škole (Masarykova univerzita v Brně) a ne na ,,VIP" škole, jak jsme zmínili na začátku. Na druhé straně musíme konstatovat smutný fakt, že případy nedostatečně kvalitních diplomových a jiných prací našich politiků (zejména pražských komunálních) rostou jako houby po dešti.

Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…