Petr Dufek: Ani v závěru roku mzdy podle očekávání neporazily inflaci

07.03.2023 7:35 | Komentář

Dnes zveřejněná data statistického úřadu o vývoji mezd v posledním čtvrtletí loňského ukazují, že i v čase rekordní inflace zůstal růst mezd umírněný. Nejenom, že mzdy nepřekonaly inflaci, ale zároveň nedošlo ani k jejich významnému zrychlení.

Petr Dufek: Ani v závěru roku mzdy podle očekávání neporazily inflaci
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Meziročně se v nominálním vyjádření zvýšily o 7,9 %, reálně se v důsledku vysoké inflace propadly o 6,7 %. A to ještě inflaci v posledním čtvrtletí vlastně zkreslil úsporný tarif a odpuštění poplatků OZE, bez jejichž pomoci by reálně mzdy propadly o 9,5 %. 

Anketa

Jakou školní známkou hodnotíte prezidentství Miloše Zemana?

20%
59%
6%
7%
8%
hlasovalo: 26304 lidí

Tempo růstu mediánové mzda v závěru roku zrychlilo na 9 %, avšak nelze si nevšimnout – stejně jako o průměrné mzdy – že je ovlivněna nízkým srovnávacím základem z předcházejícího roku.

Nejvíce si v závěru roku přilepšili pracovníci v energetice, kde se přidávalo téměř o 15 %, pokles platů o tři desetiny procenta naproti tomu zaznamenalo vzdělávání.

Za celý rok 2022 se průměrná mzda zvýšila o 6,5 %, což při zohlednění rekordní inflace znamenalo dlouho nevídaný reálný propad o 7,5 %.

V přepočtu na eura průměrná mzda loni zvýšila o 11 % na 1.642 EUR. Na domácím trhu kupní síla českých zaměstnanců slábne, tak aspoň v zahraničí si díky posilování koruny trochu polepšili.

Vývoj mezd zůstal v roce 2022 velmi umírněný a ani první čísla z některých odvětví za leden rozhodně neukazují, že by se začalo naplňovat riziko mzdově inflační spirály.

Pokračující pokles reálných výdělků bude znamenat další snížení kupní síly obyvatel a bude trvat do té doby, dokud se ČR nepodaří vypořádat se s vysokou inflací. K pravděpodobnému obnovení růstu reálných mezd proto dojde nejdříve ve druhé polovině roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …