Petr Dufek: Běžný účet letos poprvé v mínusu

14.07.2015 19:30

Jak napovídá květnový výsledek běžného účtu platební bilance, dividendová sezóna odstartovala. Na rozdíl od předchozích měsíců, kdy se přebytky vnější bilance ČR pohybovaly mezi 20 a téměř 35 mld., se v květnu přehoupnul běžný účet do lehkého záporu. Podle očekávání se o to zasloužily dividendy, které ČNB odhadla na skoro 32 mld. korun.

Petr Dufek: Běžný účet letos poprvé v mínusu
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Vlna repatriace zisků do zahraničí teprve začíná a tak kladné saldo běžného účtu za prvních pět měsíců stále zůstává za hranicí 100 mld. korun. Přebytek zahraničního obchodu se zbožím a službami dokáže hladce kompenzovat převody zisků do zahraničí i tam placené úroky.

V následujících měsících počítáme s dalšími výplatami dividend a vývoj běžného účtu se opticky zhorší. V každém případě ale za celý rok zůstane v přebytku, který by mohl odpovídat zhruba 2 % HDP. Je to velmi dobrý výsledek odpovídající exportnímu profilu české ekonomiky i s ohledem na silnou přítomnost zahraničního kapitálu, jež na českém trhu vykazuje velmi slušnou ziskovost.

Firmy i investoři zůstávají velmi aktivní na zahraničních trzích

Pokud jde o příliv kapitálu do české ekonomiky, není letos rozhodně nijak rekordní. Přímé zahraniční investice stojí především na reinvestovaném zisku podniků pod zahraniční kontrolou. Jde tedy spíše o rozšiřování přítomnosti již etablovaných společností než o příchod nových podniků.

V případě portfolio investic stále platí, že české firmy i investoři zůstávají velmi aktivní na zahraničních trzích, které nabízejí zajímavější investiční příležitosti ve srovnání s malým českým trhem. Naproti tomu aktivita zahraničních portfolio investorů v ČR není až na zvýšený zájem o státní papíry v květnu nijak ohromující.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

18:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 352. díl. Schmeedovy paměti

Čtenářský zážitek Petra Žantovského z pamětí Woodyho Allena.