Petr Dufek: Blížící se konec pandemie vyvolává optimismus podnikatelů i spotřebitelů

24.05.2021 11:10 | Komentář

Z průzkumu důvěry v ekonomice prezentovaného dnes Českým statistickým úřadem se v květnu zlepšila nálada ve všech odvětvích českého hospodářství. Jen v průmyslu je sentiment nejlepší za téměř posledního 3,5 roku.

Petr Dufek:  Blížící se konec pandemie vyvolává optimismus podnikatelů i spotřebitelů
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Firmy výrazně lépe hodnotí svoji aktuální situaci než před měsícem a optimistické jsou i do budoucna, pokud jde o poptávku nebo nabírání zaměstnanců. Další zrychlování výroby nevidí až tak přesvědčivě jako v dubnu, avšak vzhledem k tomu, jakým tempem už nyní rostou, nebo s jakými překážkami v podobě rostoucích cen vstupů nebo komplikovanému shánění některých komponent se musejí vypořádávat, to není až tak překvapivé.

Příznivější situace – alespoň z pohledu sentimentu – panuje i ve stavebnictví, kde se situace v posledních měsících vyvíjela jako na houpačce. Stejně jako v průmyslu firmy nyní lépe hodnotí svoji stávající ekonomickou situaci a s mírným optimismem hledí i do budoucnosti. Z dřívějších statistik zakázek přece jen vyplývá, že nouzi o práci zatím mít nebudou, zvlášť když se navíc podaří uvést v život investiční plán financovaný z peněz přicházejících z EU.

Výrazné zlepšení nálad zaznamenaly tentokrát služby včetně obchodu. A hlavním důvodem bylo nepochybně rozvolňování, k němuž firmy řadu měsíců vzhlížely a nyní k němu konečně už i dochází. Optimismus je z tohoto pohledu naprosto oprávněný, zvlášť v cestovním ruchu, který se po dlouhých měsících může konečně rozjet, i když zatím bude muset primárně spoléhat především na domácí poptávku.

A nakonec pozitivní nálada panuje i mezi spotřebiteli. Do budoucna se dívají s menšími obavami než ještě před měsícem, a proto se méně obávají i nezaměstnanosti. Naproti tomu velké obavy mají i nadále z inflace, která se postupně stává jedním z hlavních letošních témat.

Celkové vyznění posledního průzkumu mezi podnikateli i spotřebiteli je veskrze pozitivní. Ukazuje, že se ekonomika vrací k růstu, a dokonce vytváří i nová pracovní místa. Po slabším začátku roku ovlivněném lockdownem se díky pozitivnímu vývoji v průmyslu a probíhajícímu uvolnění ve službách už brzy dočkáme velmi silného mezikvartálního růstu HDP. Ten meziroční bude díky nízkému srovnávacímu základu nepochybně „dechberoucí“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…