Petr Dufek: Další měsíc bez intervencí

08.03.2023 7:29 | Komentář

Statistiky ČNB dnes oficiálně potvrdily, že ČNB ani v lednu na devizovém trhu ve prospěch koruny neintervenovala. A vlastně ani nemusela, protože koruna od začátku roku soustavně posilovala. Její kurz navíc napovídá, že pasívní mohla centrální banka vydržet i v únoru, takže vlastně už šlo o čtyři měsíce bez přímých devizových zásahů.

Petr Dufek: Další měsíc bez intervencí
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

I když ČNB neintervenuje, působí její kurzový „slib“ jako stabilizační faktor. Dává totiž trhu jednoznačný signál, že v případě potřeby bude korunu bránit před nadměrnými výkyvy. Tím zcela jasně limituje hranice pro oslabení koruny, a tak i příležitosti pro spekulace.

Takový postup centrální banky je i nadále optimální, protože to poslední, co bychom v čase vysoké inflace potřebovali, je prudké oslabení koruny vyvolané spekulativními hrátkami. Znamenalo by totiž jen další dovoz inflace a prodlužování období vysokých úrokových sazeb, případně i jejich vynucené navyšování.

ČNB si svoji obrannou pozici může dovolit, protože i nadále disponuje velkou zásobou devizových rezerv. Ty na konci února dosahovaly 127,4 mld. EUR. Meziročně jsou sice o 29 mld. eur nižší, především z titulu loňských intervencí, avšak i nadále více než dostatečné. Ať už z pohledu poměru k HDP (odpovídají jeho 52 %) nebo vykrývání dovozní náročnosti ekonomiky (kryjí 7,5 měsíční dovoz zboží a služeb).

Vedlejším efektem poklesu devizových rezerv je fakt, že se ČNB zbavuje i přebytečných korun uložených v tzv. repo operacích. V důsledku vysokých úrokových sazeb totiž jen za tyto deponované koruny zaplatila na úrocích za posledních 12 měsíců přes 150 mld. korun.

Strážit kurz na úrovni cca 24,60 CZK/EUR si ČNB může dovolit i nadále. Bude tak činit zřejmě až do chvíle, než se potvrdí jasný desinflační trend směřující k dosažení inflačního cíle. Z pohledu trhu je postoj ČNB stabilizujícím faktorem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

11:34 Jiří Paroubek: Lhali nám před lety, nebo nám lžou dnes?

Ti, kteří ovládají náš svět, a tím i naše životy, spoléhají na krátkost a nedokonalost naší paměti. …