Petr Dufek: Inflace opět skokově narůstá

13.12.2022 7:35 | Komentář

Sociální tarif z pohledu inflace minulý měsíc překvapil, ale vlastně ji jen na chvíli zbrzdil. Jak potvrzují dnes zveřejněná čísla statistického úřadu v listopadu spotřebitelské ceny poskočily o dalších 1,2 % a meziroční inflace se vrací nad šestnáctiprocentní hranici (konkrétně dosahuje 16,2 %).

Petr Dufek: Inflace opět skokově narůstá
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

Asi nepřekvapí, že za listopadovým růstem cen stojí opět především bydlení. Náklady na energie v té době stále ještě čekaly na zavedení stropů a jednorázový sociální tarif už tentokrát nezafungoval. Meziroční inflaci sice ovlivní i v prosinci, ale prvotní efekt už mít nebude. 

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí

Až ten druhotný – negativní, a sice v lednu.

K růstu cen ovšem přispělo i další zdražování potravin, jejichž ceny jsou nyní už o 27,1 % vyšší než loni. Vzhledem k blížícím se svátkům to rozhodně není dobrou zprávou pro spotřebitele se stále nižšími reálnými příjmy. Bydlení a potraviny jsou totiž největšími položkami rodinných spotřebitelských výdajů a šetřit se na nich až tak příliš nedá.

Dalším rekordmanem zdražování jsou v českých poměrech po obchodech s potravinami restaurace a hotely. Tady už nějaké zvýšení cen o čtvrtinu asi nikoho nepřekvapí. Následují tuzemské obchody s oblečením a obuví, které si drží první příčku ve zdražování i v celounijním srovnání. Zajímavé je, že je nezabrzdil ani už rok trvající propad poptávky domácností.

Když pomineme energie, jejichž ceny narazí na začátku roku na cenový strop, zdražuje téměř vše. Před Vánocemi, které letos ovlivní rekordní propad kupní síly obyvatel, to rozhodně není dobrá zpráva. Většina z těch, kdo si budou chtít svátky užít jako obvykle, bude muset sahat do úspor.

Na druhou stranu se dá předpokládat, že čím více zdraží obchody nyní, o to více budou pod tlakem zlevnit po svátcích. Až vyprchá „kouzlo“ vánoční atmosféry otevírající toto inflační okno, obchody opět narazí na chmurnou realitu.. Příjmová situace domácností se totiž zázračně nezlepší ani na začátku příštího roku.

Pro ČNB je aktuální číslo nepříjemnou zprávou, avšak s ohledem na situaci a pozitivnější výhled komodit se inflace na devatenáctiprocentní metu z prognózy nevyšplhá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…