Petr Dufek: Nezaměstnanost stagnuje

09.09.2019 13:17

Podle očekávání se v srpnu nezaměstnanost nezměnila a setrvala na úrovni 2,7 %. Na druhé straně se však dál rozšířila nabídka volných pracovních a jejich počet aktuálně atakoval hranici 350 tisíc. Je jich tak téměř o polovinu více, než je lidí bez práce.

Petr Dufek: Nezaměstnanost stagnuje
Foto: investicniweb.cz
Popisek: Petr Dufek

I když nálada zejména v průmyslových firmách zůstává i nadále negativní, zájem o nové zaměstnance neutuchá, a to i navzdory faktu, že v ekonomice pracuje rekordní počet místních a vlastně i zahraničních pracovníků. Nemění se přitom ani struktura nabízených volných míst. Na prvních třech příčkách jsou to desítky tisíc pozic pro montážní dělníky, pomocné dělníky ve stavebnictví a samozřejmě i řemeslníky.

Napětí na trhu práce přetrvává, i když podniky počítají s horšími časy. Nové zakázky z průmyslu však rozhodně neukazují na tak zásadní a negativní obrat, jaký nabrala německá ekonomika. Výkony tuzemského automobilového průmyslu – jako největšího místního oboru – zůstávají pozitivní a nižší poptávku zaznamenávají zatím pouze subdodavatelské firmy orientované na export.

Ve stavebnictví, které zažívá boom díky veřejným i soukromým zakázkám, se nedostatek zaměstnanců stal hlavní překážkou pro další zrychlení výstavby.

V dalších měsících se bude míra nezaměstnanosti pohybovat blízko současné úrovně a teprve v závěru roku se v souladu se sezónním vývojem dostane krátkodobě nad hranici tří procent.

V evropském měřítku si ČR i nadále drží pozici země s nejnižší nezaměstnaností v rámci celé EU a současně i ekonomiky s nejvyšší nabídkou volných pracovních míst. Navíc mezinárodně srovnatelná míra nezaměstnanosti je o poznání nižší, než ta vykazovaná úřady práce. Bere totiž v úvahu pouze ty nezaměstnané, kteří si práci hledají a jsou ochotni do ní také během dvou týdnů nastoupit. Tato nezaměstnanost je o cca 0,6 procentního bodu nižší, než ta dnes zveřejněná. Navíc podle ní pak na jednoho člověka bez práce připadají více než dvě volná místa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.