Petr Hampl: O cestovateli Bidenovi

22.02.2023 11:10 | Glosa

Denní glosy Petra Hampla

Petr Hampl: O cestovateli Bidenovi
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Americký prezident Biden navštívil Kyjev, přičemž klíčové informace jsou následující:

Za prvé. Cesta byla do poslední chvíle utajována. Nebyli o ní informováni ani spojenci, ani novináři ani američtí politici.

Za druhé. O cestě byly předem informovány ruské bezpečnostní síly.

Anketa

Je v pořádku, že vláda zvýší důchody méně, než ukládá zákon?

5%
95%
hlasovalo: 28580 lidí

Naivní čtenář by předpokládal, že se utajuje proto, aby se k některým informacím nedostali Rusové. Jenže ono to vypadá jaksi obráceně. Jak poznamenal analytik amerického kanálu The Duran, jednalo se o “návštěvu s ruským povolením.” Když to Rusové stejně vědí a souhlasí s tím, proč se to vlastně tají?

Z ruského pohledu dává celá akce dobrý smysl. Fotografie Bidena v Kyjevě pomůžou mobilizovat ruskou veřejnost a zvýšit podporu válečnému úsilí. Všichni vidí, že jsou ve válce proti Spojeným státům. Světová veřejnost zase vidí blízkost mezi Washingtonem a Kyjevem, což Washington činí odpovědným za ukrajinskou neochotu skončit válku jinak než totální porážkou Ruska.

Ale z americké strany? Pikantní je, že v předcházejících 10 dnech se několik amerických významných vojenských představitelů vyjádřilo pro rychlé ukončení války, s tím, že Američané nejsou schopni pokračovat v podpoře Ukrajiny déle než několik měsíců. Je v takové situaci moudré, že Biden slibuje další nekonečnou podporu a nekonečnou eskalaci? Nebylo by moudřejší, kdyby se od války spíš distancoval?

A myslí na to vůbec někdo? Nebylo to spíš tak, že nějaký referent na tiskovém oddělení dostal super nápad a ten prošel až k realizaci, aniž by se někdo zamyslel nad smyslem celé akce? Tuší vůbec Biden, kde byl? A není takhle vedena celá válka?

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

11:34 P. C. Roberts: Washington se snaží svrhnout vládu Gruzie a otevřít druhou frontu proti Rusku

Tvrdí to gruzínské vládní kruhy. Takže je to přesně tak, jak jsem předpovídal, a Putinova neschopnos…