Petr Hampl: O konci demokracie v Americe

06.01.2023 10:02 | Glosa

Denní glosa Petra Hampla

Petr Hampl: O konci demokracie v Americe
Foto: Screen: XTV
Popisek: PhDr. Petr Hampl, Ph.D., sociolog

Dnes je tomu přesně dva roky, kdy americké bezpečnostní síly střílely do davu, který požadoval vyšetření volebních nesrovnalostí. Výsledkem byli mrtví. Střelbě do neozbrojených lidí nepředcházely žádné výzvy k rozchodu, opuštění budovy ani nic podobného.

Netvrdím, že prezidentské volby v roce 2020 byly zfalšovány. Je ale zjevné, že se při sčítání hlasů vyskytla řada podezřelých okolností a že občané byli v právu, když požadovali, aby vše bylo řádně prošetřeno. Protestující nebyli ozbrojeni a nedopustili se žádného násilí vůči bezpečnostním složkám.

Anketa

Kdo by hájil ČR před Bruselem lépe?

hlasovalo: 28224 lidí

Po incidentu nebyl nikdo z policejních vrahů volán k odpovědnosti. Byla naopak spuštěna vlna procesů s demonstranty a požadavek na řádné férové volby je americkou administrativou označován za „pokus o převrat.“

Měli bychom respektovat právo každého národa zvolit si státní zřízení, které odpovídá jeho povaze a potřebám. Pokud Američanům vyhovuje diktatura, nechť si žijí šťastně v diktatuře. Je ale absurdní označovat USA za demokratickou zemi.

Někdo mi teď bude zase vyčítat, že jsem protiamerický. Ale to přece není moje chyba. Já jsme nefalšoval americké volby. Já jsem nebránil ve vyšetření podvodů (ať už skutečných nebo domnělých). Já jsem nestřílel do těch, kdo požadovali vyšetřování. A já netvrdím, že požadavek svobodných voleb v USA je “pokusem o státní převrat.” Jestli chcete nadávat někomu protiamerickému, nadávejte těm, kdo ty věci provádějí.

(zdroj: petrhampl.com)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…