Petr Hartman: Jourová bude mít na starost justici, spotřebitele a rovnost pohlaví

11.09.2014 11:07

Členové Evropské komise, chcete-li eurokomisaři, mají být zcela nezávislí. Mají zakázáno přijímat instrukce od státu, ze kterého pocházejí. V neposlední řadě jsou povinni prosazovat výhradně zájmy Unie.

Petr Hartman: Jourová bude mít na starost justici, spotřebitele a rovnost pohlaví
Foto: Daniela Černá
Popisek: Věra Jourová

Každá její členská země má zároveň zajištěno, že na ni vyjde jedno křeslo v Komisi.

Když se to všechno spojí dohromady, určení konkrétního portfolia pro zástupce České republiky v Evropské komisi by v tuzemských politických kruzích nemělo vyvolávat příliš bouřlivé a polemické reakce.

Svým způsobem by to mělo být jedno. Zájmem vlády, která komisaře navrhuje, by měl být výběr takového člověka, který by zemi neudělal v Bruselu ostudu a svůj resort zvládnul.

Vzhledem k tomu, že se dopředu neví, jakou oblastí se vybraný kandidát bude zabývat, je to spíše sázka do loterie. V ní šanci na úspěch zvyšuje, je-li daný jedinec dobře jazykově vybavený a orientuje se v problémech Evropské unie.

Věra Jourová byla nabízena jako odbornice na regionální politiku a na evropské fondy. Nakonec se bude zabývat úplně jinou oblastí. Konkrétně justicí, ochranou spotřebitelů a rovností pohlaví.

V souvislosti s posledně jmenovaným je zvláštní, že jedním z důvodů proč byla Věra Jourová do komise navržena, je to, že je žena.

Čeští politici totiž kalkulovali s tím, že zástupce něžného pohlaví Jean-Claude Juncker potřebuje a že se mu jich příliš nedostává. Proto si čeští vyjednavači mysleli, že volbou ženy zvýší šanci na zisk prestižnějšího portfolia.

Jejich snaha se dá vysvětlit dvojím způsobem. Buďto nepočítají s nezávislostí eurokomisařů, a český zástupce by měl více či méně skrytě prosazovat jejich nejrůznější zájmy. Proto potřebovali nějaké prestižní křeslo týkající se ekonomiky.

Nebo jeho ziskem chtěli sbírat body u voličů. Konkrétně tím hodlali dokázat, že pozice České republiky uvnitř Unie se posiluje a že k tomu výrazně přispívají svými aktivitami politici spjatí s vládní koalicí.

I když premiér Bohuslav Sobotka, který se ve vyjednávání osobně angažoval, označuje zisk oblasti justice, ochrany spotřebitele a rovnosti pohlaví za úspěch, těžko s tím veřejnost ohromí.

Výsledek vyjednávání by se dal totiž zjednodušeně vyjádřit konstatováním, že Česko prohrálo s Rumunskem. Právě tato země, která nepatří zrovna k silným unijním zákulisním hráčům, dokázala pro svoji kandidátku získat regionální politiku. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

20:30 Čím mladší uživatel internetu, tím víc trpěl za komunismu

Tento webový vtip připomíná dnes základní problém naší doby: totální nezájem o minulost, ignoranci h…