Petr Hartman: Kotroušův strom a korupční les

01.12.2012 20:51

Ten, kdo by měl dbát na dodržování zákonů a jít svým podřízeným příkladem, si z významné funkce udělal výnosný byznys. Soud jeho aktivitu ocenil šesti lety nepodmíněně. Pochopitelně rozsudek není zatím pravomocný.

Petr Hartman: Kotroušův strom a korupční les
Foto: Hans Štembera
Popisek: Logo městské policie

Bývalý šéf pražských strážníků Vladimír Kotrouš tak zatím nemusí zamířit do vězení. I když pravděpodobnost, že by se mu vyhnul, není příliš veliká. Kotrouš byl totiž chycen přímo při činu. To znamená v momentu, kdy si nesl od jednoho majitele autoservisu desítky tisíc korun. Ty měl inkasovat za příslib, že zajistí pokračování smlouvy mezi touto autoopravnou a městskou policií. Nejenom tento případ naznačuje, že se Kotrouš spíše než řízení městských strážníků věnoval podivným obchodům.  

K nim patří pořízení nožů, které byly předražené. Jejich dodavatel byl navíc zvolen bez řádného výběrového řízení. Jeho podmínky totiž byly zadány tak, že se přihlásila jenom jedna jediná firma. Právě takovýmto způsobem může být vyřazena konkurence a obchod přihrán dopředu dohodnutému zájemci. Ten potom nasadí cenu, která neodpovídá běžným měřítkům a pouští veřejným rozpočtům zbytečně žilou. Objem zakázky byl přitom velký, což vylepšovalo kupujícímu vyjednávací pozici. Odborníci se shodli na tom, že cena nemusela být zhruba dvakrát vyšší než obvyklá, ale naopak mohla být o několik desítek procent snížena. Firma, která drahé nože dodala, byla ve výhodných obchodech se státem patrně zběhlá. Figurovala totiž také v podezřele předražené zakázce na dodávku oblečení pro armádu, která byla nakonec zrušena.  

Naopak transakce s noži pro městskou policii proběhla. Proto bylo podáno trestní oznámení. Při jeho prověřování by měla být pozornost upřena mimo jiné také na Vladimíra Kotrouše. Korupce týkající se smlouvy s autoservisem, podivná zakázka na nože pro strážníky, to jsou pouze dílčí příklady toho, jakým způsobem mohou být nešetrně vynakládány veřejné prostředky. Dlouhá léta je veřejným tajemstvím, že nejlépe se podniká se státem, přesněji řečeno na jeho úkor. Pochopitelně slovo podniká by mělo být v uvozovkách.  

Ve skutečnosti jde o systém, kdy jsou jednotlivé zakázky nasměrovány spřáteleným firmám. Tyto obchody jsou finančně přemrštěné a část rozdílu mezi cenou obvyklou a výslednou končí u lidí, kteří uskutečnění podobných „obchodů“ mohou být nějakým způsobem nápomocni. Děje se tak pomocí čím dál tím promyšlenějších způsobů, které se dají jen obtížně odhalit a případnou korupci dokázat. Chycení Kotrouše přímo při činu je spíše výjimkou.  

Naopak propracovaný systém fungoval například v pražském dopravním podniku. Alespoň jeho bývalý generální ředitel Vladimír Lich v jednom rozhovoru v novinách tvrdil, že jen výjimečně by se našla smlouva, která nebyla pro firmu nevýhodná. V oblasti investic neprobíhala tvrdá soutěž, ale pouze formální. Lepším hospodařením by se podle něj dala ušetřit víc než miliarda korun. Ostatně na základě auditu bylo odhaleno hned několik sporných zakázek. Namátkou jmenujme tisk papírových jízdenek, nebo dodávky výpočetní techniky, případně nákup pohonných hmot. Na základě zjištěných skutečností byla podána trestní oznámení. Do dopravního podniku dokonce dorazila policie, která provedla prohlídku a snažila se zajistit potřebné důkazy.   

Zároveň odvolaný ředitel Vladimír Lich hovořil o vlivu, který se na fungování podniku snažili mít pražští politici i někteří magistrátní úředníci. Dosud vyšetřování nedospělo do stadia, že by se někdo musel z podivných transakcí zodpovídat před soudem. Naopak tam zamířila kauza Opencard. Město mělo v souvislosti s tímto projektem uzavřít nevýhodné smlouvy, které otevřely prostor k předražení. Škoda se měla pohybovat v řádu desítek milionů korun. Náměstek pražského primátora za TOP 09 Pavel Richter v médiích dokonce na základě posudků vypracovaných pro magistrát tvrdil, že jsou některé zakázky odboru městského investora v Praze předraženy až o 60 procent. Podle něj by se teoreticky dala ušetřit téměř miliarda korun.   

V tomto kontextu působí Kotroušova kauza s úplatkem ve výši stovek tisíc korun jako jeden strom, který poutá pozornost, a umožňuje tím přehlédnout celý korupční les.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…