Petr Hartman: Lessy je v háji

30.08.2012 16:33

Policejní prezident může být odvolán pouze za přesně daných podmínek. Aby o svoji funkci přišel, musel by například spáchat trestný čin, nebo kvůli kázeňským prohřeškům přijít o hodnost, čímž by nesplňoval podmínky pro výkon této vysoké funkce. Pochopitelně základním předpokladem je, aby byl policistou.

Petr Hartman: Lessy je v háji
Foto: Filip Jandourek
Popisek: Petr Lessy

Petr Lessy jím přestal být a proto už dále nemůže být policejním prezidentem. Právě na služební zákon se odvolává ministr vnitra Jan Kubice. Konkrétně na pasáž, která umožňuje propustit policistu, který porušil služební slib tím, že se dopustil zavrženíhodného jednání, které má znaky trestného činu a je způsobilé ohrozit dobrou pověst bezpečnostního sboru. Podle Generální inspekce bezpečnostních sborů je Lessy obviněn z přečinu zneužití pravomoci úřední osoby a přečinu pomluvy.

Týká se to výroků na adresu náměstka zlínské krajské policie Jana Vaňka. Ten se měl, podle Lessyho, dopouštět nezákonného jednání a tyto aktivity měl krýt dnes už bývalý šéf brněnské inspekce ministra vnitra Rudolf Setvák. Ten je vyšetřován v souvislosti s tzv. Toflovým gangem. Problém je v tom, že Lessy nebyl konkrétní, Vaněk nebyl zatím za nic potrestán a Setvákovi nebylo prokázáno, že by něco kryl. Pro Lessyho výrok, který se mu nakonec stal osudným, tak lze nalézt dvě vysvětlení. Buďto má pravdu a případná činnost Vaňka a Setváka v rozporu se zákony nemohla být kvůli jejich působení v policejních řadách a kontaktům odhalena. Nebo naopak si Lessy vymýšlí a snaží se z nějakého důvodu Vaňka zbavit.

V tuto chvíli proto nelze vyloučit ani to, že byl Lessy účelově obviněn, aby mohl být odvolán. Postu policejního prezidenta se dobrovolně vzdát nechtěl. Přitom byl řadu měsíců pod silným tlakem. Ministr vnitra Jan Kubice ho v této funkci nechtěl a snažil se ho z ní dostat. Proto Generální inspekce bezpečnostních sborů prověřovala odměny, které policejní prezident vyplácel svým podřízeným. Měl přitom překračovat stanovený limit. Kubice vyzval Lessyho k rezignaci i v momentu, kdy se nemohli shodnout na podobě reformy policie. Zmiňovaná inspekce opět na podnět ministra vnitra prověřovala policejního prezidenta i kvůli jeho rozhovoru pro deník Právo. V něm si stěžoval na to, že čelí nátlaku, aby ze svého postu odešel. Kubice podobné výroky označil za nepravdivé a pozastavil se nad tím, že si jeho podřízený něco podobného vůbec dovolil.

Přitom vývoj dalších událostí dává Lessymu za pravdu. Skutečně dlouhodobě čelil nátlaku. A protože odolával, tak byl využit způsob, jak ho zbavit služebního poměru a tím i funkce policejního prezidenta. Došlo k tomu v době, kdy policie ve spolupráci se státním zastupitelstvím začala důsledně vyšetřovat korupční případy mající přesah do politického prostředí. Proto velmi rychle provedená změna v čele policejního sboru působí jako snaha narušit tyto aktivity. Pochybnosti navíc zesiluje skutečnost, že v čele Generální inspekce bezpečnostních sborů je bývalý náměstek policejního prezidenta, který neměl s Lessym zrovna dobré vztahy. Naopak je považován za člověka s kontakty na bývalého ministra vnitra Ivana Langra.

Kdyby tím současným nebyl Jan Kubice, potom by se proti takovýmto spekulacím hledaly obtížně argumenty. Takto lze poukázat na to, že právě Kubice měl možnost na vlastní kůži zažít nejrůznější politické tlaky a snahy mařit vyšetřování důležitých případů. Proto by měl naopak usilovat o to, aby policejní práce byla maximálně ochráněna před nejrůznějšími vlivy, včetně těch politických. Černo-bílé vidění celého sporu zároveň narušuje skutečnost, že Lessy byl do funkce policejního prezidenta prosazen Věcmi veřejnými. Tedy mohl být pod vlivem Víta Bárty a dalších lidí z prostředí bezpečnostních agentur a podobně. Lessyho nástupce Martin Červíček má zase vazby na ODS. Přitom někteří vlivní občanští demokraté by nemuseli mít na důkladném vyšetřování některých kauz zrovna velký zájem. A jakákoli změna včele policie její fungování negativně ovlivňuje.

V tuto chvíli a na základě dostupných informací lze jen obtížně jednoznačně tvrdit, že Lessy brzdil práci policie při vyšetřování citlivých kauz. Stejně jako, že Lessy naopak tyto aktivity podporoval, kvůli tomu se stal nepohodlným a musel být odstraněn. Podstatné je, že pozice policejního prezidenta je i nadále součástí politického boje, což k posílení nezávislosti policejního sboru a k jeho kvalitnější práci vůbec nepřispívá. Zvlášť v době prošetřování celé řady korupčních kauz. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty
Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…