Petr Hartman: Metanol i etanol před soudem

14.05.2014 13:15

Stejně jako by se neměl zaměňovat etanol s metanolem, měla by se rozlišovat dvě soudní líčení, která shodou okolností v tuto chvíli probíhají.

Petr Hartman: Metanol i etanol před soudem
Foto: hns
Popisek: Metylalkohol, ilustrační koláž

Jedno z nich se totiž týká především metanolu a desítek mrtvých, které mícháním jedovatého alkoholu a jeho distribucí obžalovaní způsobili. Státní zástupce dvěma hlavním organizátorům za to navrhuje trest doživotního odnětí svobody.  

V kauze týkající se etanolu, chcete-li lihu či špiritusu, nešlo ani tak o zdraví, nebo dokonce o život, ale o daňové úniky. V nich měl stát přijít na nezaplacených daních o stovky milionů korun. Za to by hlavní aktéři tohoto případu mohli strávit za mřížemi několik let.  

K horentní sumě se dostali pomocí jednoduchého principu. Nakoupili čistý líh, který měli denaturovat, chcete-li znehodnotit. Takováto surovina byla osvobozena od spotřební daně. Měla být následně použita pro směsi do ostřikovačů. Drtivá většina však končila v utajených skladech. V jednom z nich policisté odhalili zásobu více než milionu litrů čistého lihu.  

Z takto získaného etanolu se vyráběl alkohol, který byl následně prodáván. Podle svědecké výpovědi jednoho z obžalovaných měl být dokonce vybudován tajný lihovar. Některé oficiální podle něj vyráběli pouze deset procent legálního, a tudíž řádně zdaněného lihu. Zbytek tvořil de facto nelegální etanol bez uhrazení spotřební daně.  

Z rozsahu celého případu je zřejmé, že takovýto byznys nemohl dlouhodobě fungovat bez spolupráce, nebo alespoň tolerance některých celníků, policistů případně daňových úředníků. Nebýt zmiňované kauzy s metanolem a desítek mrtvých, mohl takovýto nelegální byznys dál v relativním klidu pokračovat.  

Snaha vypátrat zdroj, odkud se po republice šířila metanolová otrava, přivedl policisty k nelegálním lihovým skladům, a tím i k rozsáhlé síti lidí, kteří na daňových únicích vydělávali stovky milionů korun.  

Tato souvislost mezi metanolem a etanolem vyvolává pocit, že dokud nebylo několik mrtvých kvůli otravě závadným alkoholem, nepředstavovalo pátrání po stamilionových daňových únicích v souvislosti s lihem prioritu.  

Jak ukázala intenzivní práce speciálního týmu policie, nebylo až tak obtížné rozkrýt takovouto nelegální síť.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jan Campbell: K věčnému míru

11:24 Jan Campbell: K věčnému míru

V mnoha zemích na světě, nehledě na harašení zbraněmi, tisknutí bezcenných dolarů a euro, dodávek zb…