Petr Hartman: Odkládané demise

04.12.2012 7:26

V době, kdy ministři podávají demise a ve funkci končí až po několika týdnech, je poměrně obtížné se orientovat v tom, kdo ještě je součástí Nečasova kabinetu a kdo ho už skutečně opustil.

Petr Hartman: Odkládané demise
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Nečas se zdraví s Pavlem Dobešem

Pavel Dobeš svůj odchod oznámil v půlce listopadu. Prezident republiky jeho demisi přijal na konci zmiňovaného měsíce. Resort dopravy je bez ministra od třetího prosincového dne. Zhruba měsíční rozdíl byl mezi ohlášenou rezignací a skutečným odchodem Jaromíra Drábka ve funkci ministra práce a sociálních věcí. Alexander Vondra takový interval zkrátil na přibližně polovinu.  

Přitom bývalo zvykem, že ministři opouštěli vládu bezprostředně potom, co byli z nejrůznějších důvodů nuceni rezignovat. Krátká prodleva se objevila většinou v případě, kdy měl prezident republiky neodkladný program, případně byl někde v zahraničí, proto nemohl demisi v řádu několika hodin přijmout. Rovněž ústava s předstihem oznámenými demisemi nepočítá. Píše se v ní pouze o tom, že členové vlády ji podávají do rukou prezidenta prostřednictvím premiéra.  

Způsob odchodu Jaromíra Drábka, Pavla Dobeše i Alexandra Vondry je tak dalším svérázným příspěvkem k účelovému výkladu zákonů. Pochopitelně šéf nějakého resortu může mít důvod k pozdějšímu odchodu kvůli nedokončené práci. V tom případě mu nic nebrání v jejím dokončení, a až potom podání demise. U Pavla Dobeše či Alexandra Vondry to neměl být problém. V souvislosti se skandálem kolem náměstka Šišky byl Jaromír Drábek pod tlakem, ale jak ukázal další vývoj, nebylo stejně na konci října definitivně rozhodnuto o jeho nástupci. Resort tak přechodně řídil poněkud netradičně ředitel ministrova kabinetu. Za normálních okolností by se vlády nad úřadem ujal první náměstek. Ten byl však kvůli trestnímu stíhání odvolán z funkce. Nikdo ze zbývajících náměstků nebyl pro dočasné vedení ministerstva vybrán. Z jakého důvodu, to nebylo veřejně vysvětleno. A vzhledem k prodlevě mezi ohlášenou demisí a skutečným Drábkovým odchodem to stejně nikoho příliš nezajímalo.  

V případě hledání Dobešova nástupce nestačila premiérovi a představitelům LIDEM ani půlka měsíce. Ne, že by neexistovali žádní vhodní adepti na uvolněnou funkci. Problém je v tom, že se hledá člověk, který by neohrožoval zájmy ODS v resortu dopravy a zároveň vyhovoval představám LIDEM. Tento konflikt zájmů byl skutečným důvodem Dobešova vynuceného odchodu. Byť je formálně zdůvodňován špatně fungujícím registrem vozidel. Tento problém se táhne už do léta a Pavel Dobeš mohl kvůli němu odejít z funkce před několika měsíci.  

Nakonec ministerstvo opouští na začátku prosince, jen několik dnů před odchodem Alexandra Vondry z čela resortu obrany. Byť jde spíše o náhodný souběh dvou rezignací, může být využit k zákulisnímu koaličnímu vyjednávání. Jeho výsledkem může být prohození ministerstev dopravy a obrany mezi ODS a LIDEM. Pokud platí, že byl Dobeš v posledních měsících spíše považován za člověka, který udržoval v klíčových pozicích na ministerstvu úředníky spjaté s občanskými demokraty, mohla by mít ODS na obsazení uvolněného postu zájem. Po zkušenostech s působením Alexandra Vondry na obraně je zřejmé, že v této oblasti jen těžko mohou prosadit svoje představy. Státní zakázky týkající se armády jsou velmi specifické a na dění kolem tohoto resortu může mít zprostředkovaně vliv řada osob včetně ministra financí.  

Pro občanské demokraty by tak mohlo být pohodlnější přepustit toto ministerstvo LIDEM. Zda na to politici kolem Karolíny Peake přistoupí a za jakých podmínek, to by mělo být jasno během pár dnů. Do té doby bude řídit ministerstvo dopravy pověřený náměstek a podobně to může fungovat i po odchodu Alexandra Vondry. Byť oba dali politikům dopředu oznámenou rezignací určitý časový prostor pro dohodu o obsazení uvolněných vládních křesel.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu 6 Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.