Petr Hartman: Zeman je Ropákem roku

26.04.2014 12:12

Porazil osmnáct soupeřů a ziskem ceny potvrdil, že jeho politická kariéra z velké části kopíruje putování Václava Klause tuzemskou politikou.

Petr Hartman: Zeman je Ropákem roku
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Další zastávkou prezidenta při návštěvě Královéhradeckého kraje byl Jičín

Řeč je o Miloši Zemanovi. Ten nejprve napodobil svého rivala a stal se stejně jako on premiérem. Později ho vystřídal v prezidentském křesle. Nyní se může pochlubit tím, že získal stejnou cenu jako on. Je jí titul Ropák roku, který se uděluje za nejvýraznější čin namířený proti životnímu prostředí.  

Zatímco Václav Klaus ho obdržel jako předseda vlády a musel se o něj podělit s tehdejším ministrem průmyslu a obchodu Vladimírem Dlouhým, Miloš Zeman Ropáka roku nemusí symbolicky půlit a může si ho užívat v prezidentském úřadu. Přitom zmiňovaná cena míří na Hrad poprvé ve své historii.  

Vzhledem ke smělým plánům hlavy státu a jeho některým provokativním výrokům se dalo čekat, že se k této poctě postupně dopracuje. Nakonec se ukázalo, že se k ní dostal poměrně rychle, zhruba po roce svého působení v prezidentské funkci. Právě ona dodává jeho výrokům větší váhu, než kdyby je pronášel jako důchodce z Vysočiny. Proto Zemanův návrh na vytvoření plavebního kanálu Dunaj – Odra – Labe vyvolal pozornost a porotce přiměl k tomu, aby se při hlasování přiklonili na stranu prezidenta.  

Podle vyjádření expertů by totiž projekt zlikvidoval většinu přirozených ekosystémů a výrazně tím negativně ovlivnil životní prostředí. Například podle vyjádření komise pro životní prostředí Akademie věd České republiky jde o investičně velmi náročný projekt, který nezaručuje ekonomickou návratnost. Zároveň podle vědců nemá ekologické opodstatnění. Naopak škody takto vzniklé vyčíslují na desítky miliard korun. Náklady na jeho vybudování se počítají ve stovkách miliard. Jen těžko lze očekávat, že by se vláda do podobného dobrodružství pustila.  

Miloš Zeman se vyznačuje tím, že pokud něco považuje za správné, bez ohledu na okolnosti to opakovaně prosazuje. Cena Ropák roku proto nic zásadního nezmění na jeho názoru na prospěšnost vybudování kanálu Dunaj – Odra – Labe.  

Dočkat by se spíše mohl prolomení limitů na těžbu uhlí na Mostecku, které podporuje a které posloužilo porotcům jako další argument pro to, aby titul Ropák roku udělili právě Zemanovi.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rozhlas.cz

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla