Petr Němec: Armáda přezbrojuje. Ne však efektivně

18.02.2019 16:10

Navzdory tomu, že armáda letos dostane ze státního rozpočtu rekordních 66 Mil. Kč, neumí je proinvestovat. Ačkoliv vedení armády proklamuje, že na nákupech utratí v letošním roce desítky miliard korun, aktuální situace by se dala popsat lakonicky: peníze jsou, výzbroj chybí.

Petr Němec: Armáda přezbrojuje. Ne však efektivně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Obrněný transportér Pandur II 8×8

Nejprve podpis, pak teprve zkouška

Další problém je ale také v tom, jakým způsobem armáda techniku vybírá. Když si člověk kupuje auto, automaticky se v něm projede, aby zjistil, zda je pro něj vhodné, či ne.

V české armádě je tomu naopak. Se zkouškou v terénu se nikdo nezdržuje, ministerstvo obrany vybírá techniku pouze na základě dokumentů a teprve po podpisu smlouvy zjišťuje, co vlastně nakoupilo. Nedokonalosti pořízené výzbroje se řeší až dodatečně.

Peruny

Příkladem tohoto přístupu je aktuální nákup vozidel Perun pro 601.skupinu speciálních sil za 94, 5 milionu korun. Ministerstvo je vybralo minulý rok na jaře. Během vojenských zkoušek se však ukázalo, že vozidlo je o celé dvě tuny těžší než požadovala specifikace, a dojede o stovky kilometrů méně, než kolik by bylo potřeba.
Český výrobce SVOP na papíře slíbil nesplnitelné a nyní se snaží doladit a dovyvinout to, co bylo zanedbáno. (ZDE, ZDE a ZDE)

Bojová vozidla pěchoty

Tendr na pásová bojová vozidla (BVP) byl také jedním ze zmrazených armádních zakázek. Poté, co ministr obrany Metnar prohlásil, že chce kontrakt podepsat do srpna, se ale moc věcí nepohnulo. Čtyřem předem vybraným firmám dokonce dosud nebyly zaslány ani technické parametry.
Podle zdrojů z rezortu váhá ministerstvo i v základních parametrech, které má požadovat - zda vozidlo uveze 6 nebo 8 lidí a jestli bude věž posádková či bezposádková.

Skandální ovšem je, že i v tomto případě se budou soutěžící vozidla hodnotit jen na papíře a vítěz má být vybrán pouze na základě dotazníkového šetření. (ZDE)

Kromě bojových vozidel chce velení české armády nakoupit také víceúčelové vrtulníky, mobilní radary a další techniku, která má především nahradit dosluhující stroje ruského a sovětského původu. (ZDE)

Problém je ovšem v tom, že zatímco ostatní státy obvykle nově nakupovanou armádní techniku alespoň rok testují, naše armáda kupuje pověstné zajíce v pytli. Což ale v případě největšího armádního tendru historie může přijít stát pěkně draho.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

15:49 Ladislav Jakl: Evropská unie - léčba otevřených ran solí

Denní glosa Ladislava Jakla