Petr Prokeš: Každý hlas má svoji sílu aneb Janovská a mostecká petice se chytly!

25.03.2017 9:34

Řeč je o peticích z roku 2015. Požadovaly vytvoření podmínek pro kvalitní a klidné bydlení pro slušné občany. Byly úspěšné, protože díky podpisům několika tisíc bytových družstevníků, vlastníků bytů a dalších obyvatel nejen Mostu a Litvínova dokázaly vyvolat přímé jednání s premiérem Bohuslavem Sobotkou a následně probudit k činnosti Úřad vlády a Agenturu pro sociální začleňování. Vyplývá to z informací zveřejňovaných v médiích.

Petr Prokeš: Každý hlas má svoji sílu aneb Janovská a mostecká petice se chytly!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Sídliště Chánov

Slovem „chytly“ v titulku mám na mysli ještě trošku něco jiného – skutečnost, že se v mém pracovním e-mailu zničehonic objevil vzkaz od neznámé paní. Formou zaslání linku (odkazu) mě upozornila na existenci další petice vyzývající vládu, aby na Mostecku zajistila podmínky ke kvalitnímu bydlení. Upozornění se týkalo petice internetové.

Když jsem na obrazovce pročítal stručný text této petice, připadal mi tak, jako kdyby původní janovské a mostecké petici „vypadl z oka“. Přiznám bez obalu, že to moje srdce potěšilo. Přesto ve mně zahlodal červík pochybností. Na chvíli jsem pojal podezření, že jde o legraci či podvod.

Rozhodl jsem se proto funkčnost petice vyzkoušet. Pročetl jsem si návod jak na to, napsal svoje zdůvodnění toho, proč petici podepisuji, a kliknutím podepsal. A ejhle! Ono to zafungovalo!

Mezi petenty jsem stanul na hezkém druhém místě. Potom jsem si řekl, že je výborné, že je petice na internetu, o našich problémech se dozví celá republika. Proto mě také napadlo informovat o petici kolegy novináře. Hned pochopili důvody toho, proč jim do e-mailu posílám odkaz. Napsali články do novin a pro zpravodajské servery. Čím více lidí bude o petici vědět, tím lépe. O to přibyde podpisů. A opravdu přibývají. V době, kdy píšu toto povídání, jejich počet překročil již dvoustovku.

Chcete-li také petici podepsat, klikněte ZDE a postupujte podle návodu. K podpisu můžete připojit i svůj názor a další podněty. Neváhejte a udělejte to. Na vládu, poslance a senátory je zapotřebí neustále vyvíjet tlak, aby se problémem zabývali. Trápí se jím i obyvatelé dalších míst Ústeckého, ale i Moravskoslezského a jiných krajů. Internetová petice může tlak, který jsme vůči státu vyvinuli tady na Mostecku, ještě více umocnit. Je toho zapotřebí! Věřte! Každý podpis se počítá. Má svoji sílu.

Autor je mostecký novinář, tiskový mluvčí SBD Krušnohor a Sdružení Mostečané Mostu.

reklama

autor: PV

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

19:04 Lukáš Kovanda: Slovensko si po zvolení Pellegriniho prezidentem půjčuje výhodněji než před ním

Komentář k dnešní aukci dluhopisů slovenské vlády, která dopadla nad očekávání úspěšně.