Petr Uhl: Spolupráce s KSČM na vládní úrovni?

07.05.2012 20:02

Na pozvání předsedy sociální demokracie Miloše Zemana jsem se spolu s Jiřím Pelikánem v dubnu 1995 zúčastnil jako host – nestraník, působící v socialisticky orientovaném dvouměsíčníku Listy – XXVII. sjezdu této strany v Bohumíně. Sjezd přijal slavné bohumínské usnesení o nespolupráci s komunisty, které dodnes rozděluje, a neváhám napsat i zatěžuje, sociální demokracii i českou společnost. Zeman, jenž sjezdu předsedal, ale za přijetí usnesení přímo nemohl. Předsedání sjezdu někomu předal, zrovna totiž zviditelňoval sebe a stranu ve vedlejším sále rozhovorem pro média.

Petr Uhl: Spolupráce s KSČM na vládní úrovni?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Petr Uhl

Návrh na usnesení podal Petr Wurm, národní socialista benešovského zaměření, jenž byl za odpor proti normalizaci v 70. letech vězněn, a měl proto u soc. demokratů kredit. Usnesení přijal sjezd po chaotické rozpravě, mnozí delegáti nevěděli, o čem se hlasuje. Pozoroval jsem to se znepokojením. Když se Zeman do sálu vrátil, bylo vidět, že mu to usnesení vadí. Dosáhl sice toho, že se rozprava znovu otevřela, ale výsledek novým hlasováním už nezvrátil.

Všichni dnes „vědí“, že bohumínské usnesení sociální demokracii zakázalo spolupráci s KSČM na vládní úrovni. Málokdo přitom ví, že právě toto tvrzení je jedním z nejvýraznějších politických bludů posledních patnácti let. V usnesení se totiž píše, že „sjezd potvrzuje platnost závěrů hradeckého sjezdu ČSSD o nepřípustnosti spolupráce sociální demokracie s extremistickými politickými stranami“. A dále se tam uvádí, že soc. dem. „vylučuje politickou spolupráci se ...“, a následují zkratky šesti, dnes většinou zapomenutých stran. Mezi nimi je i KSČM.

Pes je ale zakopaný v odkazu na hradecký sjezd z roku 1993, tedy na dobu agresívního antikomunismu. V Hradci Králové se sociální demokraté vymezili jen ke KSČM. Usnesli se jednak s ní nespolupracovat, jednak s ní nevstupovat do žádných koalic, tedy nejen ve vládě, ale i v obci. Od radnice až po parlament je však spolupráce nezbytná, při volbě do funkcí toho orgánu, při rozhodování o programu jednání atd.

Petru Wurmovi šlo ale jen o to, aby hradeckou nespolupráci s KSČM lstivě rozšířil i na Stranu demokratické levice (SDL). Část původní Wurmovy Demokratické strany práce vstoupila i s Wurmem do Zemanovy ČSSD a svým návrhem „bojoval“ Wurm proti původním soustraníkům, kteří naopak vstoupili do levicovější SDL. A to delegace slovenské SDL byla na bohumínském sjezdu přítomna mezi hosty!

No a s tím usnesením, doplněným o nepravdivý výklad, že nespolupráce se týká jen „vládní úrovně“, žijeme sedmnáct let. K velké radosti těch, kteří si z ohlupování lidí udělali antikomunistickou živnost.

Důvody, proč by soc. dem. neměla uzavírat koalici v Horní Dolní či na „vládní úrovni“, jsou četné, já sám bych jich vyjmenoval asi deset. Představitelé ČSSD by ale neměli dělat z občanů hlupáky a vymlouvat se na zákaz spolupráce jen na vládní úrovni, který nebyl nikdy vysloven.

Vyšlo v Právu

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…