Platforma Vraťte nám stát: Dnešní den se zapíše do dějin politické manipulace

27.06.2012 16:45

Odvolání ministra spravedlnosti Pospíšila mělo zabránit jmenování vrchního státního zástupce v Praze, který by byl garantem nestranného a důsledného vyšetřování nejzávažnějších korupčních a hospodářských kauz.

Platforma Vraťte nám stát: Dnešní den se zapíše do dějin politické manipulace
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiřího Pospíšila na popud premiéra Nečase odvolal prezident Klaus 27.6.2012

Premiér Nečas naprosto překvapivě a překotně odvolal pod záminkou rozpočtové nekázně ministra spravedlnosti, právě tehdy, kdy tento rezort začal opravdu pracovat na očištění justice, zejména na reformě státního zastupitelství.

Dnešní den se nesporně zapíše do dějin politické manipulace.

Premiér Nečas zcela nepřesvědčivě odůvodnil odvolání ministra Pospíšila manažerským nezvládnutím rezortu v rozpočtové oblasti tím, že žádal navýšení rozpočtu pro vězeňskou službu. Jedná se evidentně o zástupný důvod, o čemž svědčí i naprosto dramatický spěch, s jakým byl ministr Pospíšil odvolán.

Odvolání ministra Pospíšila předcházely emoční výroky ministra Kalouska v souvislosti s vyšetřováním zbrojní zakázky nákupu letadel CASA o tom, že jde o „bezprecedentní policejní útok na rozhodovací mechanismy státu a demokratický systém“ nebo vyjádřením premiéra, že „o vládě nebudou rozhodovat policejní důstojníci, že policie nemá co rozhodovat o politické odpovědnosti“.

Je zřejmé, že se schyluje se k odkrytí korupčních skandálů, které již léta doprovázely veřejné zakázky v České republice. Vypjatá reakce politiků na policie o vydání Vlasty Parkanové k trestnímu stíhání ukazuje na aplikaci nebezpečného dvojího standardu, když se jedná o trestní odpovědnost vládních nebo politických činitelů. Ve světle těchto výroků a dnešního odvolání ministra spravedlnost, v jehož gesci je právě reforma justice, se jeví jakýkoli deklarovaný vládní protikorupční boj a tzv. rozpočtová odpovědnost jako naprostý blábol.

Odvolání ministra Pospíšila za této situace může mít snad jenom jediný důvod: zabránit tomu, aby na návrh Nejvyššího státního zástupce dr. Zemana byl jmenován nový vrchní státní zástupce v Praze, který by byl garantem nestranného dozoru nad vyšetřováním nejzávažnějších korupční a hospodářských kauz.
Vyzýváme Nejvyššího státního zástupce dr. Zemana, aby se nenechal znejistit postupem premiéra nebo dalších členů kabinetu a pokračoval v reformě státního zastupitelství, aby fungovalo nezávisle na polických a ekonomických vlivech a mohlo tak dojít k rozkrytí všech podezřelých případů korupce a hospodářských zločinů.

Tímto krokem premiér Petr Nečas zdiskreditoval jakékoli reformní a protikorupční kroky své vlády. Způsob odvolání ministra spravedlnosti je natolik nevěrohodný, že vzniká velmi závažné podezření, že premiér České republiky toto rozhodnutí učinil pod tlakem ekonomických zájmových skupin a kmotrů uvnitř politických stran, kteří se bojí vyšetřování podezřelých hospodářských a korupčních kauz.

Břetislav Rychlík (Veřejnost proti korupci)
Tomáš Kopečný (Inventura demokracie)
Hana Marvanová (Veřejnost proti korupci)
Jiří Hromada (Herecká asociace)

VNS je platforma v současnosti 38 organizací s podporou více než 34 tisíc individuálních podpisu, která se zasazuje o vytvoření občanské parlamentní vyšetřovací komise, za účelem vyšetření napojení organizovaného zločinu a tzv. kmotrů na politiku, veřejnou správu a justici a odtajnění materiálů BIS.

Více informací na www.vrattenamstat.cz

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: VNS

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…