Pomáhají firmám na Pardubicku najít lidi. Ale tamní Hospodářská komora toho dělá více

22.10.2022 11:02 | Komerční článek

MĚNÍME VIZE VE SKUTEČNOST… Pod těmito několika slovy se skrývá rozsáhlá činnost Krajské hospodářské komory Pardubického kraje. Kdybychom chtěli pojmenovat její cíl, pak můžeme říct, že je to pomoc firmám, podnikatelům a živnostníkům, ale tento výčet zdaleka nepostihuje vše, v čem se pardubická hospodářská komora angažuje. Rozhovor vedl František Mareš.

Pomáhají firmám na Pardubicku najít lidi. Ale tamní Hospodářská komora toho dělá více
Foto: Archiv PL
Popisek: Burza škol v Enteria aréně v Pardubicích

Pojďme se tedy zeptat předsedy jejího představenstva Jozefa Kopřivňanského, MBA

Anketa

Má cenu pořádat demonstrace proti vládě?

hlasovalo: 32343 lidí
Naše hospodářská komora má téměř 500 členů z různých oborů podnikání. Sdružujeme jak velké firmy, tak i živnostníky  našeho regionu. Ten máme rozdělen na čtyři oblasti. Pardubice, Chrudim, Svitavy a Ústí nad Orlicí. V každé oblasti máme otevřenou kancelář s naším pracovníkem, na kterého se mohou podnikatelé obracet se svými problémy.

Komoru řídí třináctičlenné představenstvo. Je volené delegáty sněmu na tříleté období.

Pokud bychom chtěli mluvit o konkrétní pomoci členům komory, jakou má formu a obsah?

Pro naše členy organizujeme různé druhy poradenství k různým tématům podnikání formou workhshopů nebo konferencí. Pravidelně pořádáme setkání podnikatelů nebo exportérů a importérů. Na těchto setkáních jde především o výměnu zkušeností, získávání nových kontaktů, propojení naší činnosti s potřebami měst a obcí, státní správy a organizací a samozřejmě s vedením kraje.

Nejbližší takové setkání bude na zámku v Pardubicích 22.11.2022 a pak 9.2. 2023 v novém letištním terminálu Jana Kašpara na letišti v Pardubicích.

Firmám, které exportují zajišťujeme karnety a certifikáty o původu zboží.

Exportéry nejvíce zajímají zahraniční mise, které organizuje  HK ČR na úrovni vlád přibližně dvacet pět krát za rok. Na poslední misi do Turecka podnikatelé naplnili tři letadla.

Do činnosti komory patří i starost o pracovníky ze zahraničí a samozřejmě o absolventy škol.

Než začala válka na Ukrajině jsme pomáhali firmám s náborem zaměstnanců v programu Kvalifikovaný zaměstnanec. Tento program realizovala HK ČR prostřednictvím náborových kanceláří v Kyjevě a ve Lvově. V tomto programu bylo v Pardubickém kraji zaměstnáno přes 5000 pracovníků na dobu dvou let, kterou si mnozí již prodloužili o další dva roky. V současné době je v tomto programu osm států s kvótou 40 000 osob ročně.

Zajímáme se samozřejmě o budoucnost podnikání a proto organizujeme pravidelně s krajským úřadem burzu škol. Do této burzy jsou zapojeny téměř všechny střední školy a učiliště v Pardubickém kraji. Této akce se účastní desítky našich členů z řad firem. Navazují zde spolupráci se školami, pomáhají jim s praxí, i s možností budoucího zaměstnání. Na tomto setkání 25. 11. 2022 bude mimo jiné poprvé prezentován program nakladatelství Olympia „Vzděláním a sportem k sebevědomí.“

Setkání exportérů a importérů

Jaká je spolupráce komory s vedením Pardubického kraje?

Na krajské úrovni pracujeme v různých výborech. Spolupracujeme se starostkami a starosty měst a obcí. V našem kraji jich je 431 a jsou největším investorem. Obce informujeme o dotačních titulech a pomáháme jim je realizovat. Před každými komunálními volbami pořádáme kulaté stoly s jednotlivými politickými subjekty.

Jaká je činnost komory v oblasti začínajících podnikatelů?

Naše komora začínajícím podnikatelům pomáhá. Jsme zapojeni do činnosti Pardubického podnikatelského inkubátoru P-PINK. V jeho rozvoji vidíme propojení a využití vznikajících polytechnických dílen v bývalých Gočárových mlýnech, kde je naše komora jedním ze tří zakládajících členů.

Polytechnické dílny budou uvedeny do provozu v září 2023 a jsou určeny především pro odborné praxe žáků základních škol, ale v odpoledních a večerních hodinách i pro využití veřejnosti.

V tomto projektu vidíme příležitost k vytvoření líhně nových členů komory, kteří by omladili naši členskou základnu.

Jak se Hospodářská komora Pardubického kraje podílela na řešení důsledků války na Ukrajině?

Naším členům není cizí pomoc potřebným. Jsme aktivním spoluorganizátorem burzy filantropie, kde jsou představeny projekty pomoci tělesně postiženým, dětským domovům a dalším a naši podnikatelé si z těchto projektů vyberou a realizují je na své náklady.

V souvislosti s válkou na Ukrajině jsme v celém kraji pomáhali uprchlíkům a 16 firem věnovalo finanční prostředky v řádech statisíců a nakoupili jsme zařízení pro důstojné ubytování 200 osob.

Hospodářská komora organizuje i kulturní a společenské akce…?

Ano. Organizujeme kulturní a společenské akce. V září to byla módní přehlídka v Machoňově pasáži, na konzervatoři v Sukově síni proběhne Tříkrálový koncert, tradičně proběhne setkání při hokejovém derby Pardubic s Hradcem Králové.

Iniciovali jsme křest knihy Ali a kůň za milión miliónů Marcelly Marboe-Hrabincové na posledním dostihovém dnu na Pardubickém závodišti 22.10.

Tím jsme podpořili a dále podpoříme program nakladatelství Olympia „ Vzděláním a sportem k sebevědomí.“

Jozef Kopřivňanský MBA v závěru módní přehlídky

Tímto článkem povídání o Hospodářské komoře Pardubického kraje nekončí. V příštích  se projdeme s Jozefem Kopřivňanským  Pardubicemi, abychom viděli, jak se práce členů hospodářské komory promítla a promítá do života a tváře města.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: red

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

12:26 Václav Hošek: Příležitosti se meze nekladou

Chtěl bych se dožít toho, až naše silnice budou brázdit jen elektrické vozy. Jak říkají pirátští pos…