Průzkum: Každý druhý Čech neplatí své dluhy záměrně

24.11.2017 12:27

Podle průzkumu platební morálky pro společnost EOS KSI neplatí téměř pětina českých spotřebitelů za služby či zboží včas. Opozdilým zákazníkům trvá účty v prodlení vyrovnat průměrně 14 dní.

Průzkum: Každý druhý Čech neplatí své dluhy záměrně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dlužník, ilustrační foto

Češi své jednání nejčastěji odůvodňují aktuálními finančními problémy (67 %) či špatnou pamětí (40 %). Stále více zákazníků své závazky ale neplatí záměrně. Úmysl neplatit a výmluvy české firmy zaznamenávají u každého druhého dlužníka. Oproti roku 2016 narostlo množství těchto spotřebitelů v Evropě o bezmála 90 %.

Zapomnětlivost či záměr?

Také Češi jsou v placení vypočítaví V České republice zaplatí až 40 % spotřebitelů pozdě, jelikož zapomene. Tento trend je podle průzkumu mezinárodní inkasní agentury EOS KSI nejvíce patrný v Rumunsku (61 %) a Velké Británii (59 %). Češi sice nejsou tak zapomětliví jako zákazníci v jiných evropských zemích, bezesporu ale patří k těm, kteří rádi testují pozornost a trpělivost svých dodavatelů. 42 % z českých dlužníků neplatí závazky za nakoupené zboží a služby záměrně. Češi se tak letos společně s Belgičany (43 %), Řeky (45 %) a Rumuny (50 %) řadí mezi nejméně poctivé zákazníky Evropy. Na druhé straně žebříčku stojí s 10 % Němci.

Nejčastější důvody pozdních plateb od roku 2015*

„Se zákazníky, kteří se tímto způsobem vyhýbají odpovědnosti za dluhy, se setkáváme stále častěji. Tento trend v posledních letech zaznamenáváme také napříč celou Evropou.

Zatímco v roce 2015 své závazky záměrně neplatilo 15 % dlužících zákazníků, o rok později to byla již pětina. Počet nepoctivých spotřebitelů oproti loňskému roku narostl o téměř 90 %,“ zmiňuje Vladimír Vachel, jednatel inkasní agentury EOS KSI, a dodává: „11 % českých firem přitom přiznává, že nemá standardizovaný proces vymáhání dluhů. Firmy by nezaplacené účty neměly podceňovat. Čím později je s klienty řeší, tím menší šance na zaplacení mají.“

Krátkodobý nedostatek financí trápí dvě třetiny českých dlužníků

Vedle zapomnětlivců a nepoctivců existuje velká část spotřebitelů, kteří včas neplatí z důvodu krátkodobých finančních problémů. Dokonce 67 % Čechů není schopných platit včas, jelikož v době splatnosti nemá dostatek potřebných financí. Podobně jsou na tom slovenští sousedé (68 %). Se závažným, dlouhodobým nedostatkem financí v Česku bojuje 47 % dlužníků. Nadměrné dluhy či insolvence nejvíce zatěžují obyvatelé Ruska (62 %) a Belgie (62 %). Nejméně krátkodobých i dlouhodobých finančních problémů zažívají zákazníci v Německu a Chorvatsku.

O průzkumu:
Skupina EOS realizovala průzkum platební morálky v segmentu B2B a B2C ve 3 200 firmách z 16 evropských zemí (Německa, Velké Británie, Francie, Belgie, Švýcarska, Ruska, Polska, Španělska, Rakouska, Rumunska, Řecka, Bulharska, Chorvatska, Maďarska, České republiky a Slovenska). V každé zemi bylo 200 firem dotazováno na všechny aspekty spojené s platebními transakcemi a obecně na ekonomické trendy v dané zemi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…