Radomil Bábek: Agresivita úředníků státní správy stále narůstá. Kdo ji zastaví?

16.04.2019 19:31

Vyjádření Radomila Bábka, předsedy Podnikatelských odborů k narůstající agresivitě kontrolorů státní správy

Radomil Bábek: Agresivita úředníků státní správy stále narůstá. Kdo ji zastaví?
Foto: Archiv RB
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

Etický kodex úředníků a zaměstnanců veřejné správy je jen bezcenným papírem, pokud vezmeme v úvahu současné jednání úředníků, kteří provádějí kontroly živnostníků a podnikatelů. Represe, šikana, vyhrožování, zastrašování a už i fyzické napadání jsou na pořádku kontrolorů ČOI, Finanční a Celní správy a dalších státních úřadů.

Už mnoho měsíců informují Podnikatelské odbory veřejnost o bezprecedentní šikaně, kterou předvádějí úředníci různých orgánů státní správy při kontrolách podnikatelů a živnostníků. Poslední případ o kterém informoval portál idnes.cz byl naprosto šokující - ispektor ČOI při něm v Jindřichově Hradci fyzicky napadl živnostníka při běžné kontrole. Jak daleko tato do nebe volající drzost a popírání morálky musí zajít, aby na ni orgány kontroly začaly reagovat?

Jak se vyjádřil pro PO Mgr. Petr Bauer z advokátní kanceláře AZ Legal: „Jedinou motivací úředníka k příkazu na místě je okamžité vyřízení věci a nemožnost se v budoucnu bránit. Proti příkazu na místě totiž není přípustný žádný opravný prostředek. Není to rozhodně zájem o podnikatele a jeho práva. Tímto rozhodnutím podnikatel nezíská nic „na tom místě" ani v budoucnu.” Celý článek Mgr. Bauera ve kterém rozkrývá způsoby, kterými úředníci reálně matou živnostníky a podnikatele při kontrolách naleznete ZDE.

Úředníci už při kontrolách nezjišťují, zda má podnikatel vše v pořádku. Účelem kontrol dnes je dostat podnikatele, vyvinout na něj tlak. Zpochybňují, vymýšlejí si, a dokonce provokují spáchání přestupků.

Logickou otázkou je, jak to, že si úředníci takové jednání dovolí? To je jejich nadřízení nekontrolují? Ne, nekontrolují, jejich nadřízení takové jednání naopak podporují. Z informací od samotných úředníků víme, že jim nadřízení nejen říkají, že se nemají bát, protože se za ně postaví, ale dokonce je k takovému chování instruují a motivují!

Je to hon na podnikatele a živnostníky. Stát, pod vedením Andreje Babiše udělal z drobných podnikatelů občany druhé kategorie. To musíme zastavit!

Podnikatelské odbory tímto vyzývají vládu ČR aby okamžitě zastavila narůstající násilí kontrolorů orgánů státní správy vůči živnostníkům a podnikatelům.

Radomil Bábek
Předseda výboru Podnikatelských odborů

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

Důchodová reforma

Tvrdíte, o důchodové reformě jednáte i s laickou veřejností. Jak? Kde? Jsem si ničeho takového nevšiml. A myslíte, že má smysl schvalovat něco, na čem se aspoň z větší části neshodnete s opozicí? K čemu reforma, kterou jiná vláda zase zruší, což už se stalo? Nebylo třeba chybou, že jste s opozicí ne...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

16:59 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – díl 353. Jak ulovit štiku dlouhou jako stehno antické bohyně

Petr Žantovský ve svém pravidelném „Jak jsem potkal knihy“ tentokrát vybral pro májové čtení báseň o…