Radomil Bábek: Výzva ministru Arenbergerovi k nápravě protiprávního stavu vládních opatření

10.05.2021 7:34

Vláda, a tedy především ministr zdravotnictví, svým mocenským postojem a přístupem k řešení covidového nebezpečí a svou lhostejnosti k právům a potřebám lidí dostává občany do neřešitelné situace. Ať se občané zachovají jakkoli, vždy něco poruší a hrozí jim pokuta.

Radomil Bábek: Výzva ministru Arenbergerovi k nápravě protiprávního stavu vládních opatření
Foto: Archiv PLTV
Popisek: Radomil Bábek, předseda výboru Podnikatelských odborů

Vážený pane ministře,

protiepidemická opatření, která jste představil v rámci rozvolňování, se dají často označit jako nespravedlivá, diskriminační a protizákonná. Dokladem toho je několik soudních verdiktů, které nezákonnost v průběhu Vaší krátké působnosti na ministerstvu zdravotnictví opakovaně potvrdily, a možná především vaše osobní veřejná vystoupení, v kterých explicitně přiznáváte, že svými pokyny a opatřeními vědomě porušujete zákon.

Bez řádného zdůvodnění jste rozhodl o tom, že podmínky pro vykonávání práce jsou z hlediska protiepidemických opatření pro malé podnikatele a živnostníky ve službách, obchodu, gastru, kultuře a v cestovním ruchu výrazně tvrdší a více omezující než pro úřady, výrobní firmy, velké obchodní řetězce či pro hromadnou dopravu. To je nespravedlivé a diskriminující.

Pozornost si zaslouží především to, jaké podmínky jste uvalil na služby, jako jsou kadeřnictví, kosmetiky a další (dále pro zjednodušení jen „kadeřnice“).

Jejich otevření jste podmínil tím, že budou občané/zákazníci prokazovat jinému občanovi/podnikateli svůj zdravotní stav. Absurdní.

K tomu jste na občany/podnikatele přenesl povinnosti státu kontrolovat a evidovat osobní data občanů/zákazníků a tuto evidenci jste jim přikázal předávat státní správě. Zvrácené, státem řízené konfidentství.

V pondělí 26. 4. 2021 jste v této věci popsal pro kadeřnice velmi tvrdé a obsáhlé povinnosti sběru dat a předávání evidence zákazníků. Již čtyři dny poté, po naší kritice, projevech nespokojenosti a odporu veřejnosti i výrocích ÚOOÚ, jste ustoupil a prezentoval jste se výrokem v tom smyslu, že přece si kadeřnice vede diář, takže stačí, když vám předá jeho kopii. Vaše představy, že můžete vymáhat od občanů jejich soukromé písemnosti či záznamy, jsou mrazivým závanem totalitního myšlení.

V odpovědi na interpelaci poslankyně Maříkové jste v Poslanecké sněmovně pak už rovnou přiznal, že vlastně kadeřnice nemusí vaše pokyny plnit, že jsou protizákonné a nevymahatelné. V každém případě se však mají připravit na kontroly, které budou nerespektování opatření důkladně prověřovat a sankcionovat. Tímto svým mocenským postojem lhostejnosti k právům a potřebám lidí dostáváte občany do neřešitelné situace, kdy, ať se zachovají jakkoli, vždy něco poruší a hrozí jim pokuta.

Dovolte, abychom vyslovili velkou nespokojenost až obavy nad vaším pojetím demokracie, občanských práva a vašeho chápání právního státu.

Pane ministře Arenbergere, obracím se na Vás jako předseda druhého největšího podnikatelského spolku v republice, ve kterém je sdruženo více než 15 000 živnostníků a drobných podnikatelů a důrazně Vás vyzývám k respektování zákonů naší země. Za české podnikatele a živnostníky vás vyzývám:

  1. Odstraňte, tedy odvolejte diskriminační podmínky, kterými jste podmínil otevření a provoz služeb (kadeřnictví, kosmetik a dalších).
  2. Ujistěte veřejně, jasně a nezpochybnitelně provozovatele těchto služeb, že jim nehrozí ani kontroly, protože nemají co plnit, ani sankce, protože nemají co porušit.
  3. Odvolejte veřejně, jasně a nezpochybnitelně zákazy provozu všech ostatních podnikatelských aktivit a oborů.
  4. Pokud to považujete za nutné v zájmu ochrany zdraví občanů, vyhlaste jednotné, pro všechny stejné podmínky. Opatření zdůvodněte a veřejnost s nimi podrobně seznamte. Opatření však nesmí občany zatěžovat nad rozumnou míru, tedy nesmí jít o excesy typu sběr dat či lustrování občana občanem.

Vážený pane ministře Petře Arenbergere, přesto, že jste na předchozí naše dopisy zatím neodpověděl, věřím, že nám nyní, pokud možno v krátkém čase, odpovíte. Těšíme, že snad i změníte přístup k nám, k občanům ČR.

Za Podnikatelské odbory

Radomil Bábek
předseda výboru

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

20:57 Štefec (Trikolora): Tak kdo tady vlastně vede válku?

Vyjádření experta Trikolory k útokům na kritiky války.