Richard Seeman: Merkelová je proti povinnému očkování

14.07.2021 17:28 | Komentář

Spolková kancléřka Angela Merkelová důrazně odmítá zavedení povinného očkování proti koronaviru. Během včerejší návštěvy Institutu Roberta Kocha (RKI) v Berlíně prohlásila křesťansko-demokratická politička, že ochota lidí nechat se očkovat je "velmi, velmi vysoká", ale její povinnost by znamenala hazard s důvěrou. Reagovala tak na oznámení Francie a Řecka o povinném očkování zaměstnanců nemocnic a pečovatelských domů.

Richard Seeman: Merkelová je proti povinnému očkování
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Projev kancléřky Angely Merkelové k opatřením proti šíření koronaviru, 18. března 2020

Nemáme v úmyslu jít touto cestou jako Francie, zdůraznila, místo toho bude podle ní německá vláda nadále podporovat dobrovolné očkování. Rovněž spolkový ministr zdravotnictví Jens Spahn (CDU) a předseda RKI Lothar Wieler odmítli povinné očkování. Spahn však hovořil o "povinnosti očkování" a odvolával se na amerického prezidenta Joe Bidena a označil ho za vlasteneckou povinnost.

V pozadí této debaty je skutečnost, že počet registrovaných k očkování v celé zemi klesá. Někteří již hovoří o únavě z očkování, ale svou roli pravděpodobně sehraje i období dovolených. Merkelová připomněla, že v boji proti pandemii hraje hlavní roli míra proočkovanosti. Čím vyšší je podíl očkovaných osob v populaci, tím je člověk svobodnější a ačkoli je vývoj obecně pozitivní, pandemie není u konce, zdůraznila.

V Německu se začátkem týdne vyslovil pro povinné očkování zaměstnanců ve školkách a školách lidský genetik Wolfram Henn, který je rovněž členem etické rady. Její předsedkyně Alena Buyxová uvedla, že Henn mluvil sám za sebe, ale nikoli v rozporu s prací Etické rady: "Ale my po ničem takovém nevoláme," vysvětlila. Henn získal souhlas prezidenta Světové lékařské asociace Franka Ulricha Montgomeryho, který vyzval k povinnému očkování pro lékařské profese.

Proti povinnému očkování učitelů a vychovatelů se vyslovili prezident učitelů Heinz-Peter Meidinger a zdravotnický politik sociálních demokratů Karl Lauterbach. Zdůraznil, že očkování musí být dobrovolným rozhodnutím každého jednotlivce. "To platí i pro učitele a vychovatele," uvedl a poukázal na velmi vysokou ochotu očkovat mezi učiteli, protože hlavní nebezpečí nákazy pro děti a mladistvé "nehrozí od dospělých a už vůbec ne od učitelů, ale od jejich vrstevníků".

Odmítavý postoj k případné povinnosti očkování vyjádřil také generální tajemník SPD Lars Klingbeil. "Myslím si, že povinné očkování v Německu by bylo špatné, ale musíme zvýšit ochotu k očkování," a dodal, že nyní je třeba najít kreativní způsoby, jak oslovit lidi a přesvědčit je, že očkování je východiskem z krize. Předseda Německé lékařské asociace Klaus Reinhardt rovněž vyzval k intenzivnějšímu očkování proti koroně. To se musí dostat ke všem lidem, a tam, kde je ochota očkovat zatím nízká, je třeba informovat přímo na místě, řekl. Musíme do očkovací kampaně zapojit nejen sportovní kluby, ale i kulturní kluby a církevní instituce. Podle něj je důležité oslovit dosud nerozhodnuté lidi důslednou osvětou. Reinhardt přitom odmítl omezení svobod neočkovaných osob, protože by to přineslo nepřímou povinnost očkování, kterou považuje za špatnou.

Spolková vláda za této situace opakovaně vyloučila povinné očkování. Proti se vyslovil také bavorský premiér Markus Söder. "Jsem proti povinnému očkování," a to platí například i pro učitele nebo žáky. Své odmítnutí zdůvodnil tím, že povinné očkování by byla "silným zásahem do základních práv".

Podle studie Institutu Roberta Kocha (RKI) "COVIMO - sledování proočkovanosti COVID-19 v Německu" bylo v profesní skupině zdravotníků alespoň jednou očkováno 83,56 % a 63,83 % bylo již plně očkováno. Mezi učiteli a vychovateli, kteří se zúčastnili průzkumu, je to 84,5 % a 37,18 % Internetový průzkum ochoty nechat se očkovat, který v březnu a dubnu provedla „ Berufsgenossenschaft für Gesundheitsdienst und Wohlfahrtspflege“, dospěla k závěru, že 84 procent respondentů se již nechalo očkovat nebo se k tomu chystá co nejdříve. Míra proočkovanosti a připravenosti byla u všech profesních skupin a oborů činnosti vysoká a přesahovala 80 %.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

10:14 Ladislav Jakl: Íránské střely a Praha

Mudrlanti, kterým se dnes v médiích říká experti, vytrubovali do světa, jak prý Írán svůj víkendový …