Richard Seemann: Deportace do Afghánistánu pozastaveny

05.08.2021 17:28 | Komentář

Deportační let do Afghánistánu, který byl původně plánován na včera večer, německá strana zrušila. Podle informací DPA bylo několik Afghánců, kteří měli letět z Mnichova do Kábulu již převezeno zpět do bavorské metropole.

Richard Seemann: Deportace do Afghánistánu pozastaveny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka Německé spolkové republiky

Spolkoví politici sociální demokracie, Zelených a strany Levice považují deportace do země po nedávném postupu Talibánu za neoprávněné. Organizace na ochranu lidských práv Pro Asyl rovněž kritizovala deportaci jako nezodpovědnou a obvinila spolkovou vládu z "nelidského přístupu". Stalo se tak poté, co ještě o víkendu ministr vnitra Horst Seehofer a kandidát na kancléře za CDU/CSU Armin Laschet potvrdili, že budou pokračovat v deportacích kriminálních Afghánců.

Rakousko již dříve v úterý zastavilo plánovanou deportaci odmítnutého žadatele o azyl do Afghánistánu na základě předběžného opatření Evropského soudu pro lidská práva. Soudní dvůr své rozhodnutí založil na současné bezpečnostní situaci v Afghánistánu, vyhoštění za současných podmínek by prý představovalo porušení Evropské úmluvy o lidských právech. Rovněž upozornil, že Afghánistán v polovině července požádal EU o pozastavení deportací na tři měsíce a Finsko, Švédsko a Norsko této žádosti vyhověly. Počet civilních obětí v Afghánistánu mezitím roste a rovněž Agentura EU pro ochranu hranic Frontex, která podporuje odbavování těchto letů, je přestala již v červenci organizovat.

Otázka deportací do Afghánistánu byla v poslední době v Rakousku jablkem sváru, a to i v rámci koalice lidové strany a Zelených. Současná situace v Afghánistánu je tématem i v Německu. Pro Asyl obvinila německou vládu, že navzdory postupu Talibánu pokračuje v plánech na deportace do Afghánistánu přes Vídeň. Mluvčí ministerstva vnitra na dotaz odpověděl že „žádný takový let se neplánuje“, ale vedoucí zemské skupiny CSU Alexander Dobrindt se vyslovil pro další deportace „nebezpečných osob a násilníků" do Kábulu, protože zločinci ztratili právo na pobyt. Naproti tomu předseda Strany zelených Robert Habeck prohlásil, že za současných okolností nelze lidi deportovat. "Zločinci by si pak museli odpykat spravedlivý trest zde v Německu," zdůraznil Habeck. V Afghánistánu mezitím přibývá podle zpravodajských agentur mnoho civilních obětí. Podle mise OSN v Afghánistánu bylo jen v probíhajících bojích v hlavním městě provincie Laškargáh na jihu Afghánistánu během 24 hodin zabito nejméně 40 civilistů a 118 jich bylo zraněno a Talibán v současné době má již polovinu území země pod svou kontrolou.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…