Richard Seemann: Merkelová a Tsipras uvolněni, nad tématem válečné půjčky a stínů z minulosti

25.03.2015 14:34

S napětím očekávaná dvoudenní oficiální návštěva řeckého premiéra Alexise Tsiprase v Berlíně proběhla překvapivě v uvolněném prostředí. Po pondělním setkání se spolkovou kancléřkou se oba státníci přihlásili k restartu oboustranných vztahů zatížených zadlužením Řecka.

Richard Seemann: Merkelová a Tsipras uvolněni, nad tématem válečné půjčky a stínů z minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kancléřka Angela Merkelová

Tsipras přislíbil, že spor s mezinárodními věřiteli nechce řešit rozštěpením eurozóny. „Jsme rozhodnuti najít společné řešení,“ prohlásil řecký premiér, který zdůraznil, že setkání s Merkelovou bylo důležité pro vzájemné lepší porozumění.

Odmítl přitom obviňovat cizince, že jsou odpovědní za současné řecké složité problémy. Řecko proto chce plnit své povinnosti a je odhodláno uskutečnit velkou strukturální reformu a rozhodně bojovat proti korupci a daňovým podvodům.

Pokud jde o spor kolem odškodnění Řecka za nacistickou okupaci, vyzval Tsipras Německo k vzájemnému dialogu. Obě strany by společně měly podle jeho názoru „prosvětlit stíny minulosti“.

Vyřešením Řecku vnucené válečné půjčky nacistickou okupační mocí přitom údajně nemá co činit se současným zadlužením vůči Německu. Jde především o „etické a morální téma“ mezi oběma zeměmi.

Německu podle spolkové kancléřky Angely Merkelové jde především o rychlé ozdravení Řecka. „Chceme, aby bylo hospodářsky silné a rostoucí. Důležité přitom je, aby se pokud možná co nejrychleji vyřešila vysokou nezaměstnanost mladistvých,“ prohlásila kancléřka.

Proto je nezbytné, aby obě strany spolupracovaly v ovzduší vzájemné důvěry.

Merkelová však upozornila, že řešení současných řeckých problémů leží na partnerech Atén, především skupině evropských věřitelů. „Německo nemůže samotně rozhodovat, zdali řecký reformní program je správný a povede k úspěšnému završení,“ zdůraznila Merkelová.

Političtí pozorovatelé považují za optimistické, že následná společná večeře pořádaná spolkovou kancléřkou trvala pět hodin a protáhla se až do půlnoci.

Úsměvy obou vrcholných státníků po jejím skončení podle jejich názoru naznačují, že vedla k sblížení obou stran, i když nedošlo ke konkrétním dohodám.

Druhý den pobytu Tsiprase v Berlíně byl věnován k setkání s vedoucími představiteli opozice.

Šlo především o rozhovory s šéfkou strany Levice Katjou Kippingovou a Gregorem Gysim, předsedou její poslanecké frakce. S řeckým premiérem se rovněž sešli předsedové Zelených Simone Peterová a Cem Özdemir.

Pro Alexise Tsiprase , jak trefně poznamenal jeden z komentátorů, je nyní důležité vrátit se zpět do Řecka jako národní hrdina ve stylu jihoamerických revolučních vůdců. Pro zklidnění tamní politické situace je to důležité, a to se mu zřejmě povede. 

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Český rozhlas

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…