Richard Seemann: Německo bude postupovat opatrně

06.03.2021 7:34

Na závěr několik hodin trvajících videokonferenčních konzultací německé spolkové a šestnácti zemských vlád bylo dosaženo dohody, že budou moci být postupně uvolňována ochranná opatření proti Covid-19.

Richard Seemann: Německo bude postupovat opatrně
Foto: Archiv vydavatele Vaše věc
Popisek: Merkelová

Spolková kancléřka Angela Merkelová o půlnoci oznámila, že bylo dosaženo společné dohody na různých úvodních krocích v závislosti na infekční situaci.

Limitní hodnoty byly stanoveny na 50 nebo 100 nových infekcí na 100 tisíc obyvatel. Uvolnění by mělo být zajištěno rychlými a vlastními testy, jak po konferenci vysvětlila kancléřka. Každý občan by měl mít možnost být bezplatně testován jednou týdně počínaje od 8. března. Merkelová to označila ve svém vystoupení přenášeném televizí za „přechod do nové fáze s oprávněnými nadějemi“. Starosta Berlína Michael Müller ovšem varoval, že je nutno postupovat opatrně a bavorský ministerský předseda Markus Söder uvedl, že příští období se může sice vyvíjet dobře, ale i špatně.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Od příštího pondělí budou možné soukromé kontakty dvou domácností, omezené na pět osob. Knihkupectví, květinářství a zahradní centra mohou opět přijímat zákazníky po celém Německu. Pokud výskyt koronaviru zůstane po dobu sedmi dnů pod limitem 100 nakažených, mohou otevřít maloobchodníci, muzea, zoologické a botanické zahrady a památky. Pokud je výskyt trvalý pod padesátkou, mohou být uvolněna další omezovací pravidla v dalších krocích. Pokud však budou překročena, pak budou obnovena omezení. V souvislosti s tím se bude rozvíjet očkovací kampaň, na které od konce března budou se podílet také rodinné a odborné praxe.

Oznámená opatření narazila na kritiku nejen ze strany opozice, ale také ze strany obchodních a zájmových sdružení. Předseda parlamentní skupiny strany Levice v Bundestagu Dietmar Bartsch hovořil o vytvoření koronavirového bludiště a nikoliv postupném plánu na uvolnění, což jen dále znepokojí občany Předseda liberálních Svobodných Christian Lindner vyslovil nespokojenost s navrhovaným postupem, protože neumožňuje více sociálního a ekonomického života. Nelze situaci řešit jen týdenním rychlým testem pro všechny občany. Německá cestovní asociace uvedla, že je nepřijatelné, aby byl průmysl nucen zůstat v uzamčení několik měsíců kvůli nedostatku testů a pomalému procesu očkování. Předseda Ústředního svazu německých řemesel Hans Peter Wollseifer varoval, že je třeba zabránit, aby společnost postupně umírala na široké frontě.

Sdělovací prostředky poukazují, že spolková vláda i přes varování odborníků stále nezměnila svoji strategii. Přitom „Národní akademie věd Leopoldina“, která je odpovědná za politické poradenství, již dosáhla dlouhodobé politické dohody o celostátním jednotném systému pravidel. Dodnes nezačala jeho realizace, ačkoliv od září minulého roku se počet úmrtí na covid v Německu zvýšil z 9 423 na více než 70 000. Tato skutečnost sama o sobě, píše BERLINER ZEITUNG, je dostatečným důvodem, aby se konečně projevila jednota, odhodlání a především nadhled, protože je možné virus ovládat. Země jako Tchaj-wan, Nový Zéland, Austrálie a Finsko ukazují, že je to možné, takže je nejvyšší čas na změnu strategie.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

16:14 Jiří Paroubek: I. čtvrtletí - růst čínské ekonomiky o 5,3 %

Světové agentury, vč. např. Bloombergu, zveřejnily počátkem týdne čísla převzatá od čínského statist…