Richard Seemann: Německo propadlo do chaosu

12.11.2021 19:53

V Německu došlo ve čtvrtek ráno k rozsáhlým výpadkům v telefonní síti, zejména na tísňových číslech. Zasaženo bylo několik spolkových zemí a tísňová volání 110 policie a hasiči a také 112 rychlé záchranné služby.

Richard Seemann: Německo propadlo do chaosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Berlín, ilustrační foto

Ve městě Kolín nad Rýnem došlo na určitých místech navíc k přerušení dodávky elektřiny. V některých případech blackout byl odstraněn, ale příčina poruch je zcela nejasná. Ve čtvrtek ráno přišlo lavinové varování z několika německých spolkových zemí, včetně Berlína, Braniborska, Bádenska-Württemberska, Hamburku, Dolního Saska a Saska-Anhaltska. Tam čísla 110 a 112 nebylo možné z dosud neznámého důvodu dosáhnout. Jen v okresech Kiel, Rendsburg-Eckernförde a Plön ve Šlesvicku-Holštýnsku bylo možné obnovit provoz tísňového volání. V Berlíně policie oznámila, že občané by měli v případě nouze kontaktovat místní policejní oddělení a zavolat na občanskou horkou linku nebo použít aplikaci pro nouzové volání „Nora“. Oznámily, že na odstranění závad se intenzivně pracuje, ale celou záležitost podrobně nekomentovaly.

Zdrojem zveřejněných varování byl „Spolkový úřad pro civilní ochranu a pomoc při katastrofách“ s konstatováním, že příčina je nejasná Podle zpráv německých médií mluvčí zemského ministerstva vnitra v Bádensku-Württembersku pouze oznámil, že příčina nepořádku nebyla zjištěna a není také známo, kdy dojde k úplné nápravě. Ministerstvo vnitra také požádalo lidi na jihozápadě Německa, aby v případě nouze zavolali na místní policejní stanici a vyhlásilo „Dáme vám vědět, jakmile se znovu dostanete přes pevnou linku a na odstraňování závad se intenzivně pracuje“. Německá média vyzývala policejní hlídky v ulicích, aby byly lidem přímo přístupné a využívány byly sociální sítě v plném rozsahu Složky noční služby policejních orgánů přitom jsou podle sdělení stále ve službě a "vše co máme je v ulicích."

Současně prostřednictvím agentury DPA byly zveřejněny zásady a symboly týkající se ochrany obyvatelstva před pandemií, kterých stále více přibývá s rostoucími protiopatřeními. Z nich vyplývá:

Anketa

Zvládne Fialova vláda covid lépe než Babišova?

3%
94%
hlasovalo: 36258 lidí

Každý, kdo absolvoval poslední jednorázové očkování vakcínou schválenou v EU před více než 14 dny, je považován za plně očkovaného. Navíc každý, kdo měl infekci Sars CoV-2 potvrzenou testem PCR a následně byl jednorázově očkován. Za uzdravené pokud infekce Sars-CoV-2 zjištěná pomocí PCR byla před méně než šesti měsíci kdo byl jednou očkován a poté prokazatelně trpěl Covidem-19.

3G: Pokud se to týká například akce, mohou se zúčastnit lidé, kteří byli očkováni a uzdraveni, stejně jako ti, kteří byli testováni negativně. Je povolen rychlý test na antigen, který není starší než 24 hodin, nebo test PCR, který není starší než 48 hodin.

3G plus: lidé, kteří byli očkováni, uzdraveni a lidé s negativním testem PCR jsou povoleni.

2G: Pokud toto pravidlo platí, mohou se zúčastnit pouze ti, kteří byli očkováni nebo se uzdravili. Z tohoto pravidla existují pravidelné výjimky pro děti mladší 12 let, pro které dosud nebyla schválena žádná vakcína. Totéž platí pro osoby, které nemohou být očkovány ze zdravotních důvodů. Mohou se například zúčastnit, pokud jsou testováni PCR a mají lékařské potvrzení.

2G plus: Jsou přijímáni pouze očkovaní a rekonvalescenti, kteří prokáží i aktuální negativní (rychlý) test.

1G: Tento termín se používá k označení, že všichni lidé musí být testováni – i když byli očkováni nebo se uzdravili a může také znamenat, že přístup mají pouze očkovaní lidé.

K vzniklé chaotické situaci podle názoru SÜDDEUTSCHEN ZEITUNG se v každém případě přistupuje příliš pozdě: Podepište se symboly a textem: Zde stále platí pravidlo 3-G, že přístup mají pouze pro osoby, které byly očkovaný, uzdravených nebo testovaných. Počet infekcí je příliš vysoký na to, aby pár rychlých testů pro neočkované lidi prolomilo vlnu. Místo toho by bylo načase vyslovit jinou pravdu a ne podle ní jednat pouze na pracovišti: Nikdo by se neměl setkávat s jinými lidmi po dlouhou dobu bez aktuálního testu - bez ohledu na to, zda byl očkován, uzdraven nebo ne. Virus totiž mohou přenášet i lidé, kteří byli očkováni, a ti, kteří se uzdravili, i když ne v takové míře jako neočkovaní. U stále více lidí se navíc snižuje ochrana očkováním.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…