Richard Seemann: Německo rehabilituje odpůrce i oběti nacismu

26.05.2015 16:30

„Nacisto, odstup,“ vyzvala Beate Klarsfeldová historicky třetího německého spolkového kancléře Kurta Georga Kiesingera a poté jej veřejně zfackovala. Zato byla v roce 1968 odsouzena na jeden rok do vězení.

Richard Seemann: Německo rehabilituje odpůrce i oběti nacismu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Želízka, ilustrační foto

Nyní spolu s mužem byla po 47 letech od této události vyznamenána záslužným Spolkovým křížem za své antinacistické angažmá.

Za pět desítek let se nyní ve sjednoceném Německu mnohé změnilo. V době, kdy si svět připomíná 70. výročí konce hitlerovského režimu, Klarsfeldová mohla prohlásit, že udělené vyznamenání pro ni znamená velké zadostiučinění, protože věřila, že jednou německý stát uzná její zásluhy.

Spolu se svým o čtyři roky starším, dnes osmdesátiletým, v Rumunsku narozeným manželem Sergem, který přežil holokaust, aktivně působili jako kritici nacistů a mnohé přivedli před soudní stolici.

Z nejznámějších Kurta Lischku, který zorganizoval transporty 70.000 francouzských židů do plynových komor, nebo Klause Barbia, hlavního velitele gestapa v Lyonu, který se skrýval v Bolívii.

Za to obdrželi od francouzského prezidenta Françoise Mitterranda Řád čestné legie. V Německu, ale i ve světě byla Klarsfeldová již známá incidentem s německým spolkovým kancléřem, který byl aktivním členem nacistické strany NSDAP a za druhé světové války vedoucím pracovníkem na říšském ministerstvu zahraničních věcí.

Zasloužila se, že se díky tomu pozornost veřejnosti soustředila na minulost německých politiků.

Tak skončila kariéra Hansu Filbingerovi, s kterým se počítalo na prezidentský úřad, dokud se neodhalilo, že jako soudce vynášel rozsudky smrti nad dezertéry ještě těsně před koncem války.

Zadostiučinění se dočkala nyní i 102letá Ingeborg Syllm-Rapoportová, která v roce 1938 ukončila svou doktorskou práci o záškrtu. Promoce jí byla tehdy odmítnuta, protože byla podle norimberských rasových zákonů židovkou.

Nyní po téměř osmi desetiletích byla její tehdejší doktorská disertace uznána. Minulý týden složila úspěšně ústní zkoušku k promoci, a tak v červnu jí bude univerzitní klinikou v Hamburgu-Eppendorfu slavnostně udělen diplom dětské lékařky.

Jak prohlásil děkan tamní lékařské fakulty, touto promocí nemůže být sice napraveno bezpráví, ale přispěje k odhalení nejtemnějšího období německých dějin na vysokých školách.

Komentář zazněl v pořadu Českého rozhlasu Plus Názory a argumenty  Publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…