Richard Seemann: Pandemie je v rukách německých spolkových zemí

14.03.2020 7:33

Několik týdnů musela německá veřejnost čekat na vyjádření spolkové kancléřky Angely Merkelové k epidemii koronaviru. Teprve ve středu prolomila své mlčení šokujícím oznámením, že epidemie se dotkne až sedmdesáti procent obyvatel.

Richard Seemann: Pandemie je v rukách německých spolkových zemí
Foto: archív autora
Popisek: Angela Merkelová

Navíc to bylo stvrzeno prohlášením spolkového ministra zdravotnictví, že je nutno počítat, že epidemie bude trvat minimálně až do konce letošního roku. Rozhodná opatření se proto očekávala od čtvrtečního setkání nejvyšších vládních představitelů jednotlivých spolkových zemí s kancléřkou za situace, kdy v Německu zemřela šestá osoba. Podle oznámení Institutu Roberta Kocha vzrostl počet zasažených osob na 2369 a dosavadní zemřelé osoby byly ve věku mezi 67 až 89 rokem.

V pozdních čtvrtečních večerních hodinách vystoupila Angela Merkelová pouze s prohlášením, ve kterém vyzvala obyvatelstvo, aby omezilo na nejmenší míru mezi sebou sociální kontakty. Mělo by se vzdát všech nutných shromáždění přesahující počet jednoho tisíce osob. Nevyhlásila ani uzavření škol, včetně mateřských a konstatovala, že rozšířením epidemie je nutno počítat ve všech spolkových zemích.

Současná věda a zdravotnictví zatím nemá k dispozici prostředky, které ji mohou zabránit a nyní je jejím úkolem zachraňovat lidské životy. Proto je nutné, aby nemocnice měly dostatek míst pro přijetí pacientů s koronavirem a je nutno od pondělí omezit na neurčitou dobu všechny plánované operace a zásahy, pokud tím nebude ohrožen život pacienta. Veškerá další případná opatření jsou v rukách jednotlivých vlád spolkových zemí, které budou postupovat podle místní situace.

Spolková země Sársko potom v noci oznámila, že vzhledem šíření koronaviru od pondělí uzavírá veškeré školy, a to včetně mateřských. Děje se tak s ohledem na rizikovou hranici s Francii, kde plnou silou propukla epidemie. Další opatření, která budou následovat omezením veřejného života. jak prohlásil ministerský předseda Tobias Hans, má obyvatelstvo přijmout s pochopením. Ve stejnou dobu vyhlásila Belgie drastická protivirová opatření, která se dotknout pohraničních styků s Německem obdobně jako vyhlášení nouzového stavu u nás.

Základním problémem pro jednotného vyhlášení protivirových opatření v Německu je jeho federalismus. Německá ústava garantuje, že jednotlivé komuny, především 294 zemských krajů a 107 měst, mají zaručenou samosprávu. O opatřeních rozhodují tamní úřady a nikoliv spolková vláda v Berlíně, ta může nanejvýše doporučovat jaká by se měla přijmout. To se týká i uzavírání škol a rušení sportovních a kulturních akcí. Maximálně může mít pod kontrolou státní hranice prostřednictvím svých bezpečnostních složek.

Na prvý pohled se může zdát že tento systém neumožňuje účinně jednotně zasahovat při řešení vzniklých problémů. Politologové poukazují, že na druhé straně mohou provádět různá opatření, na která nemusí čekat až budou schválena Berlínem. To na příklad umožnilo Bavorsku zavést povinné testování na koronavirus již koncem ledna. Rovněž i jiné zemské vlády přijaly již řadu opatření jako je rušení různých mezinárodních veletrhů a sportovních akcí.

Křesťanští demokraté také zrušili i svůj dubnový sjezd, který měl zvolit nového předsedu strany.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…