Richard Seemann: Rakouská vláda zvýšila důchody

04.10.2020 9:10

Rakouská vláda se rozhodla zvýšit důchody pro příští rok. Jejich podstatou je, že malé a střední důchody získávají vyšší procento. Malé důchody do tisíc eur se zvýší o 3,5 procenta.

Richard Seemann: Rakouská vláda zvýšila důchody
Foto: Hans Štembera
Popisek: Důchodce, ilustrační foto

Toto zákonem stanovené zvýšení platí až do výše důchodu 2 333 eur, nad tuto částku o 35 eur. Pro lidoveckého ministra financí Gernota Blümela je to podle něj otázka spravedlnosti. Ministr sociálních věcí za Zelené Rudolf Anschober uvedl, že se vytváří impuls pro lidi, kteří skutečně naléhavě potřebují každé euro. Kritice, že senioři poškození korona epidemií ve skutečnosti neměli ztráty, čelil Anschober tím, že by se za této situace neměla společnost dělit na generace. Vidím to stejně, souhlasil Blümel, nic jiného by nebylo spravedlivé. Nakonec přispívá ke zvýšení kupní síly značné části obyvatelstva. Rovněž lidovecký spolkový kancléř Sebastian Kurz označil „za otázku spravedlnosti“, že zejména malé a střední důchody se více zvyšují.

Anketa

Kdo je skutečným vítězem krajských voleb?

95%
2%
2%
hlasovalo: 10960 lidí

Předseda komise pro důchodové pojištění Walter Pöltner však varoval před narušením principu pojištění, protože lidé, kteří platí více příspěvků, dostanou nižší zvýšení důchodu. V nadcházejících měsících bude proto s Komisí probíhat intenzivní dialog o střednědobém a dlouhodobém zabezpečení celého systému.

Zástupci důchodců jsou potěšeni. Rakouské sdružení seniorů ocenilo, že konstruktivní diskuse a následný úspěch jednání jsou „živým důkazem tohoto zvláštního ocenění starší generace“. Předsedkyně Rakouského svazu seniorů Ingrid Korosecová zdůraznila že z toho těží také malí poskytovatelé služeb.

Opozice tento nárůst rovněž pozitivně komentuje. Pro sociálního mluvčího sociálních demokratů Josefa Muchitsche je zvýšení minimálního důchodu oznámené vládou na rok 2021 „mimořádně potěšitelné“. Je také základním nástrojem v boji proti chudobě. Ovšem i pravicoví Svobodní uvítali skutečnost, že se malé důchody zvyšují. Sociální mluvčí liberálních NEOS Gerald Loacker se k vyššímu vyrovnávacímu příspěvku také pozitivně vyjádřil slovy, že to pomáhá těm, kteří to potřebují.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …