Richard Seemann: Švýcarsko zrušilo jednání o rámcové dohodě s EU

30.05.2021 20:17

Po sedmi letech jednání Švýcarsko zrušilo plánovanou rámcovou dohodu s EU o dvoustranných vztazích. V klíčových bodech nedošlo k dohodě, uvedl švýcarský prezident.

Richard Seemann: Švýcarsko zrušilo jednání o rámcové dohodě s EU
Foto: pixabay.com
Popisek: Švýcarská vlajka

„Spolková rada proto rozhodla, že rozhovory s EU ve třech oblastech nevedly k nezbytným řešením a proto se jednání ukončila,“ oznámil Guy Parmelin. Ministr zahraničí Ignazio Cassis současně ujistil, že Švýcarsko však i nadále zůstane spolehlivým partnerem Evropské unie.

Naplnily se tak plně obavy, které vyplynuly z tajného dokumentu, který zveřejnil veřejnoprávní SRF, o čemž Vaše věc informovala začátkem týdne. Očekává se, že stávající dvoustranné dohody budou nadále uplatňovány a že diskuse o nových dohodách budou pokračovat. Kromě toho chce Švýcarsko dále rozvíjet spolupráci v rámci „politického dialogu“ s Bruselem a provést úpravy právních předpisů. Cassis zároveň přislíbil kampaň v parlamentu za platbu dříve zadrženého příspěvku Švýcarska na podporu novějších členů EU ve výši 1,3 miliardy švýcarských franků.

Kromě toho chce Švýcarsko jednostranně upravit právní předpisy v určitých oblastech, aby se zabránilo překážkám v obchodu, uvedla ministryně spravedlnosti Karin Keller-Suterová. Po ukončení vyjednávání otestuje Švýcarsko svůj tradičně blízký vztah s EU.

Anketa

Myslíte, že se Dominik Feri ještě vrátí do politiky?

5%
71%
hlasovalo: 14839 lidí

I bez rámcové dohody zůstanou dvoustranné dohody mezi EU a Švýcarskem v platnosti; pro přeshraniční styk se zatím nic nezmění. Tento týden však Evropská unie varovala před důsledky, se kterými Švýcarsko musí počítat , protože starší dohody budou muset být aktualizovány. EU proto rozhodnutí Švýcarska lituje. Bez této rámcové dohody nebude tato modernizace probíhajících vztahů možná, uvádí Brusel, protože stávající dvoustranné dohody nevyhnutelně zastarají. EU chce rovné podmínky pro všechny a proto vyjednávalo se Švýcarskem o rámcovou dohodu od roku 2014, s cílem sjednotit předchozí mezi oběma stranami.

Ve Švýcarsku však existovaly obrovské obavy, které vedly k dalším nárokům ze strany Bernu. Nejnověji Švýcarsko trvala na odstranění závazků vyplývajících pro vyslané pracovníky do EU, státní podpory a volného pohybu osob z rámcové dohody, což Brusel odmítal. Cílem dohody bylo dále rozvíjet a modernizovat vzájemné vztahy, uvedla Evropská komise, aby se na všechny osoby vztahovaly stejné podmínky, které působí na vnitřním trhu EU. Privilegovaný přístup na vnitřní trh předpokládá, že každý respektuje stejná pravidla a povinnosti. Dvoustranné vztahy vyžadují nová pravidla a proto Brusel poukázal na to, že od dohody o volném obchodu se Švýcarskem uplynulo 50 let a od prvních dvoustranných dohod 20 let. Ani dnes již tento základ nedokáže držet krok s tempem vývoje vztahů mezi EU a Švýcarskem, prohlásila Evropská komise. Oznámila, že bude proto pečlivě analyzovat důsledky oznámení o odstoupení jednání o rámcové smlouvě.

Švýcarsko není sice členem EU, ale je zapojeno do mnoha evropských projektů prostřednictvím dvoustranných dohod. Má také přístup na vnitřní trh EU a na oplátku poskytuje volný pohyb osob. Podle údajů EU žije ve Švýcarsku 1,4 milionu jejich občanů - včetně 300 tisíc Němců - a 340 tisíc občanů unie dojíždí do Švýcarska každý den, přičemž 400 tisíc Švýcarů žije v EU. Obchod s EU tvoří 60 procent švýcarského hrubého domácího produktu, následovaný USA s necelými dvanácti procenty. Naopak, Švýcarsko je po USA, Číně a Velké Británii čtvrtým největším obchodním partnerem EU.

Vyšlo na Vasevec.cz. Publikováno se souhlasem vydavatele

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…