Rudolf Baránek: Je po naději, je to holý boj o vládu pravice

04.11.2012 8:56

Projev 1. místopředsedy Strany soukromníků ČR Rudolfa Baránka na 23. kongresu ODS

Rudolf Baránek: Je po naději, je to holý boj o vládu pravice
Foto: ods.cz
Popisek: Kongres Občanské demokratické strany v Brně

Vážený pane předsedo, vážená paní první místopředsedkyně, dámy a pánové, dobrý den a děkuji za pozvání.

Vždycky, když se den ode dne prohlubuje krize politická, čekáme, co druhý den bude, tak si vždycky vzpomínám - nevím jestli i vy - na ty radostné chvíle z Malostranské besedy v roce 2010, když jsme se dozvěděli, že pravicové seskupení porazilo Paroubka a komunisty. Byly to nádherné pocity. Já jsem tenkrát byl pozván. Vždycky, když  prohraje levice, samozřejmě jako demokrat v demokratických volbách, mám krásný pocit. Nikdo jsme nevěděl - myslím, že takoví „ vědátoři“ tady nejsou - co Petra Nečase a jeho vládu čeká. Do vínku dostal od voličů a osudu stoosmnáctičlennou koalici, stoosmnáctičlennou většinu a my jsme si mysleli, že bude pracovat, že budeme moct řešit věc. Nakonec mnohé jsme dojednali a rozřešili. Nikdo nečekal, co nás čeká.

Pamatuji si rok ´89 jako místopředseda federální tripartity a místopředseda tripartity hádky se Slováky, hádky o vlajku. Pamatuji si tvrdé jednání Václava Klause a Josefa Luxe nebo s Janem Kalvodou. Ale to, co někteří koaliční partneři ty dva a půl roku předváděli, to tenkrát nebylo hašteření kluků, kteří jdou z flámu.

Myslím si, že ty dva a půl roku Petr Nečas držel vládu, za každou cenu dal přednost všemu k udržení vlády. Vy to nemůžete říkat, já ano: Partneři, kteří v ní byli a ještě i jsou, to je nesmírně obtížná práce. Takže je po naději, je to holý boj o vládu pravice, o jeden hlas a já věřím, že to zvládnete. Nikdy v žádné vládě nebylo tolik kabaretních umělců, než dokud strana Věci veřejné neodešla. To přece byla hrůza. Pan premiér ani vy nemůžete říct, hlavně když tady byl Karel Schwarzenberg, že další koaliční partner, TOP09, si snad dal socialistický závazek , že naštve invalidy, důchodce, vinaře, podnikatele, všechny. Jenom proto, aby si myslel, že získá čelní postavení ve vládní koalici nebo vůbec v naší republice. Prostě tak se nedá vládnout. Mám velkou radost, že jeden z ministrů TOP 09 už rezignoval. Já bych řekl, že jsem velice rád, že už vypadl, a věřím, že si s tím nějak poradíte. Petr Nečas vede vládu, se kterou by si těžce radil i Churchill. Věřme, že to vydrží a vládu udrží.

Dámy a pánové! Komunisté si prostě znovu řekli o moc. Zaplať pánbůh, že se to stalo teď. Představme si, že by tyto volby dopadly lépe a jim by se to pak podařilo v parlamentních volbách. Já jezdím po setkáních soukromníků, kteří mnohdy nadávají  na ODS a vládní koalici. Já jim mnohé věci vysvětluji, ale někteří už začali volit „doleva“. Já vás chci poprosit, abyste na soukromníky nezapomínali, a to nejen kvůli nim, ale i kvůli vám. Samozřejmě budu rád, když budou volit Stranu soukromníků, ale o to nejde. To jsou lidi napravo a není možné jim házet klacky pod nohy. Já jim čtu projev nebo mluvím o projevu Klementa Gottwalda. Týden před prvními volbami, kdy šla jednotná kandidátka Národní fronty, v Lucerně řekl: soudruzi živnostníci, komunistická strana s vámi počítá. Bude vám pomáhat, máte to v ústavě a tak dále. Za rok a čtvrt byl můj dědeček i táta znárodněni a dědek byl za ostnatým drátem, protože se bránil.

Komunistům není možno věřit. Věřme, že se tento národ i s naší pomocí k tomu takto postaví. Komunističtí  funkcionáři  už někdy říkají, že by nás měli věšet, že by se mělo znárodňovat, a on vždycky pak někdo přijde a řekne: Oni to tak nemysleli. Tak to ale myslí, vždyť se o tom baví doma pod duchnou.  Nebo v ústředním výboru. My nebudeme tak naivní  jako ti, kteří manifestačně Gottwaldovi tleskali. My nebudeme. Proto jsme založili Stranu soukromníků České republiky a proto půjdeme i do voleb parlamentních. Jsme pravicoví a děkujeme Petru Nečasovi za to, že jsme měli  možnost se podílet na některých věcech, i když času na to bylo málo.

Dámy a pánové, už o tom tady mluvil pan předseda Nečas, mluvil tady o tom i Mirek Topolánek: Já si myslím, že zvládnete tento sněm a že bychom se měli velmi rychle začít připravovat na parlamentní volby. Snad nebudou předčasné. Snad se dohodnete. Vyzývám vás, přemýšlejme nad určitým volebním blokem napravo, kde nebudou ti, kteří po sobě budou šlapat, vykládat, kdo je silnější. Bavme se o tom  tak, aby ani jeden pravicový hlas nepadl pod stůl, ať vznikne nějaká volební pravá nebo pravicová liga, to už je jedno, jak se to nazve.  Protože my nechceme být naivní jak naši dědové, otcové. Prostě my do těch voleb půjdeme a já věřím, že v nějakém tom pravicovém bloku.

Na závěr bych chtěl poděkovat panu premiérovi Nečasovi , paní první místopředsedkyni Němcové a panu Zbyňku Stanjurovi za určité možnosti, které jsme dostali, a mohli jsme prostřednictvím našich odborníků snižovat administrativní zátěž. Tvrdě hájit paušály. Doufám, že o tom tady budete mluvit. Skutečně je zde dohoda a pan Zbyněk Stanjura řekl, že o tom můžu mluvit, prostě připravujeme novelu zákoníku práce a zákonu o zaměstnávání , tedy návrat určité možnosti takzvaného Švarc systému. Přece co je to za pravicovou vládu, která bude honit  lidi, kteří jsou aktivní, kteří se o sebe chtějí starat, kteří chtějí ještě zaměstnávat ty další, aby po takových lidech nějací Drábkovy pracovníci šlapali. Prosíme vás o to, aby se nám to dílo, které jsme s panem Stanjurou započali se svolením pana premiéra, abychom ho mohli dokončit. K tomu je nutné, aby se podařilo udržet tuto vládu. Aby se o tom mohlo hlasovat, tak musíte v parlamentu ještě vydržet. Pravice je oslabená a i vy na tom máte svoji vinu. Ale dneska nehledejme blechy na někom, pravice je oslabená a má před sebou nebezpečné  období. Já věřím, že najdeme model, kdy bolševika se socialisty do vlády nepustíme, kdy dostanou lidi napravo podněty od nás, a já věřím, že jich je stále dost, abychom je porazili. Můžeme si to dovolit, nesmíme prohrát. Přeji vám Kongres tak klidný, jak jen může být, a panu předsedovi Nečasovi  a dalším přeji, aby se jim to vydařilo a dále pokračovali ve vedení ODS i vlády. Ano, to si přejeme. Děkuji vám

Rudolf Baránek
1. místopředseda Strany soukromníků ČR

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ODS

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…