Rudolf Mládek: Stav v Česku covidově kalamitní

04.03.2021 21:04

Praktičtí lékaři hlásí, že nemají čím očkovat.

Rudolf Mládek: Stav v Česku covidově kalamitní
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

„Slibovali nám všechnu AstraZenecu, nemáme nic,“ naříkají (ZDE). „Česko odmítlo nákup vakcín AstraZeneca od Spojených arabských emirátů,“ tvrdí ministr Petříček (ZDE). Ztráta ekonomiky z pandemie dosahuje denně v době nynějšího lockdownu zhruba dvou miliard korun.(ZDE) To pro změnu propočítali ekonomové.

Anketa

Má vláda Andreje Babiše dovládnout do voleb?

85%
15%
hlasovalo: 20036 lidí

Kdo neočkuje a uzavírá, tak výrazně prodělává. Takový závěr si asi udělat můžeme. Tak proč Česko očkuje tak málo? V rychlosti očkování proti covidu-19 totiž patří Česká republika mezi nejhorší země Evropy.

Můžeme konstatovat, že Izrael, Spojené arabské emiráty (SAE),  Británie a USA vedou žebříček proočkovaných zemí a SAE je na počet obyvatel dokonce na druhém místě ve světě. Vakcíny nabízené ze SAE od  AstraZenecy se vyrábějí v Indii v licenci a těžko se lze domnívat, že by si výrobce kvalitu nepohlídal. Nepochybně s tímto vývozem míří do celého regionu, nikoliv jen do Indie. 

V případě ruské vakcíny Sputnik V slyšíme, že se neví, jak se vyrábí a EU vyžaduje kontrolu výroby. Požadavek legitimní, ale… Maďarští lékaři a další odborníci se údajně měli seznámit s výrobou ruské vakcíny Sputnik V. Oznámil maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó (ZDE), ale více podrobností k tomu dál už nenajdeme. Na údajné seznámení reagoval český premiér Babiš a ten rovněž vysoce ocenil vakcínu Sputnik V s odkazem na data expertů. (ZDE). Jakých expertů, zdroj neuvádí, jen to, že byl Babiš v únoru na návštěvě v Maďarsku.

Dodejme, pro vysvětlení, principiální rozdíly vakcín:

Vakcína na bázi nukleové kyseliny (mRNA)

  • BioNTech/Pfizer

  • Moderna

  • CureVac

Vakcíny na bázi proteinů

  • Sanofi/GSK

Vakcíny na bázi virového vektoru (do této kategorie by měla patřit i EU neschválená vakcína Sputnik)

  • AstraZeneca

  • Johnson&Johnson

Tak nám to uvádějí oficiální stránky EU (ZDE). U té poslední vakcíny se zastavíme, neboť současné informace hovoří o tom, že od vakcíny Johnson&Johnson stačí jenom jedna dávka. To by představovalo výrazné zjednodušení očkování. K tomu Britové sdělují, že odstup druhé dávky může být delší jak 21 dní, což umožňuje vyšší proočkovanost obyvatelstva v daném čase. S tím souhlasí i odborníci Světové zdravotnické organizace-WHO. (ZDE)

Zpráva mírně optimistická: Státy Evropské unie ve středu schválily, že přenechají Česku přednostně navíc 100 000 dávek vakcíny Pfizer/BioNTech proti nemoci covid-19.(ZDE) Zamořená díra Česko totiž ohrožuje všechny v okolí. Už to konečně někomu v Evropě došlo. Žel tato EU v dodávkách vakcín zcela pohořela, česká vláda proto nese vinu na neuspokojivém stavu jen zčásti.

Otázkou na pořadu je, zda se ty slíbené vakcíny navíc zase nebudou týdny válet někde ve skladech, nebo si je nerozeberou miliardáři či jejich noshledové vydávající se za lékaře, jak se také můžeme dočíst. Doufejme, že se trvající pochybení konečně napraví. Už to není jen náš zájem, už je evidentní, že jde o problém evropského rozměru, který naše sousedy právem děsí.  Výrok premiéra, že  neví, co bude za 3 týdny, to asi není to, co Evropa očekává. (ZDE)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Hampl: O ruských špionech

16:14 Petr Hampl: O ruských špionech

Denní glosy Petra Hampla.