Rudolf Mládek: Vše zlé je k něčemu dobré

29.10.2019 17:31

Nakonec to tažení záškolačky Gréty, tolik podporované všelijakými zájmovými apoštoly, má i svůj přínos, protože si někdo v Evropské unii začal uvědomovat, že výměna aut za elektroauta nebude ani snadná ani rychlá, ale dosud neprávem opomíjená celoevropská železnice je místem, kde je co řešit.

Rudolf Mládek: Vše zlé je k něčemu dobré
Foto: Archiv Rudolfa Mládka
Popisek: Rudolf Mládek

Evropskou komisí (EK) spouštěný Program Horizont Evropa obsahuje konzultace týkající se transformace evropského železničního systému. Očekává se, že to pomůže zlepšit evropský železniční trh, rozšíří  automatizaci a digitalizaci a vedle spolehlivosti se očekává i snížení nákladovosti, a to především u nákladní železniční dopravy. Systém by měl být flexibilnější, spolehlivější, efektivnější a atraktivnější. Samé výborné cíle, jak sluší se dodat, tak snad ale nezůstane jen u slov. 

I proto EK očekává silnější zapojení soukromého kapitálu s cílem dosáhnout nejen nízkých emisí uhlíku, ale především rychlejší zavádění technologických inovací. Lehce indikované projekty PPP ( Public Private Partneship) opět mají evropskou zelenou.  Inu budiž, snad to v EU vyjde, ale přiznejme si, že české reálie signalizují nejen odpor úřednictva a s nimi spojeného dodavatelského loby, ale trčí tu v Česku také slabá  právní vymahatelnost závazků, a z toho vyplývající neúměrná rizikovost. Stejně jako o výstavby bytů tak i zde, u projektů PPP, dluží čeští zákonodárci nám všem výrazné zlepšení dosud nevyhovujícího stavu.
Vedle planých diskuzí, záškoláctví a nadužívaného grétovského obviňování kde koho, přichází EU se snahou dosáhnout praktických výsledků bez toho, že by se občanům vnucovalo cosi předražené a málo efektivní. Že by se do EU vrátil zdravý rozum a praktický pohled? Zatím (opravdu zatím) to tak vypadá a to by byla po dlouhé, ekohysterické kampani dobrá zpráva.

V železniční síti se už začal prosazovat vodík a to jak ve Spojeném království, tak Německu a Rakousku. (Pozn. Vodíková souprava Alstom Coradia iLint se objevila i na našich kolejích, když byla od dubna 2017 zkoušena ve ZC VUZ Velim). Nepřekvapí, že užití čistého vodíku na železnici je také součástí programu Horizont Evropa.

Pokud  se Evropská komise chce dobrat silné, inovativní a konkurenceschopné Evropy a k tomu i „Čisté planety“, pak propojení poznatků a technologií a finančních zdrojů veřejného a soukromého sektoru je jistě správným vykročením. Ale bude-li to EU řídit jako program navigačního systému Galileo, kdy kvůli Brexitu dokonce vyloučila z programu špičkové britské firmy, pak se sice „vodíkových“ vlaků na kontinentě dočkáme, ale v počtech, které žádný rozhodující ekologický vliv mít nebudou.

Už se dávno ví, že úředník není a nebude nikdy schopným podnikatelem a Evropské komisi to stále nějak moc nedocházelo. Zdá se, že se EK snaží o reparát. O ten by se měla pokusit i Česká republika. Český, v posledních dekádách vytvořený (ne)dopravní skanzen není žádnou evropskou chloubou. Právě naopak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

15:52 Zbyněk Fiala: Velké sny a prázdná kapsa

Končící Evropská komise zkouší ještě udat strategii pro příští volební období, s nejasnými návrhy, n…