Sdružení místních samospráv starostům: Jsme trestáni za naše dobré hospodaření

01.06.2020 21:39

Dopis SMS ČR starostkám a starostům členských obcí k vyhlášení stávkové pohotovosti

Sdružení místních samospráv starostům: Jsme trestáni za naše dobré hospodaření
Foto: SMS ČR
Popisek: SMS ČR

Vážené starostky, Vážení starostové,
Milí členové SMS ČR a přátelé samospráv,

minulý týden jsme vyhlásili Černý den pro obce a kraje s nadějí, že se podaří přesvědčit poslance, aby zamezili nespravedlivým dopadům kompenzačního bonusu na samosprávy, pokud by schválili klíčový návrh Senátu. Bohužel poslanci se rozhodli setrvat na sněmovní verzi, která znamená pro obce -12,5 mld. Kč a pro kraje dalších 4,5 mld. Kč. Zákon následně podepsal prezident a ztráta pro obce je tak nyní definitivní. Hlasování poslanců Vašeho kraje můžete ověřit zde

Bohužel Vláda ČR předložila v pondělí 25.5.2020 v rámci legislativního stavu nouze další návrh s dopadem na rozpočty samospráv, tzv. zpětnou kompenzaci daňových ztrát, která přináší pro samosprávy propad nejméně 7 mld. Kč pro obce a přes 2,5 mld. Kč pro kraje. Návrh byl schválen již v pátek 29.5. a putuje nyní do Senátu. SMS ČR bude jednat se senátory, aby návrh zákona vrátili poslancům s návrhem, který nahradí samosprávám jejich ztrátu, a to formou zákonného nároku.

Celkové kumulativní dopady těchto vládních opatření tak už přesahují 20 mld. Kč jen pro obce a města (dalších 7 mld. Kč pro kraje) a mohou dosáhnout i 25 mld. Kč. K danému je nutné připočíst předpokládaný propad ve sdílených daních cca -40 mld. Kč oproti vládní predikci na r. 2020. Takto výrazné propady nemohou samosprávy samy zvládnout a je podle našeho přesvědčení nutné požádat stát o podporu. Vláda ČR přitom postupuje opačně než vlády okolních států (např. Rakousko chce podpořit své obce částkou 26 mld. Kč navíc, Německo schválilo podporující balíček pro své samosprávy v rozsahu dokonce 1,5 bilionu Kč, viz). Oproti tomu česká vláda dosud schválila jen prohloubení očekávaného poklesu sdílených daní o další neočekávané dopady na rozpočty samospráv. Bohužel vláda tak porušila příslib předsedy vlády, že příjmy samospráv nebudou kráceny (viz).

Samosprávy tak minulý týden prožily skutečně černé dny a další vládou plánované dopady na rozpočty samospráv pak vyžadují, abychom zahájili stávkovou pohotovost starostů: Vláda chce vzít -20 mld. Kč obcím a městům. Schillený nápad!

Dovolujeme si Vás požádat, abyste na svých úřadech a vývěsních plochách zveřejnili prohlášení o stávkové pohotovosti starostů (vzor je v příloze), abychom občanům vysvětlili, že nám jde o prostředky pro naše obce a města a pro naše občany a že postup státu je vůči obcím a městům neočekávaný a nespravedlivý. Jsme vlastně trestáni za naše dobré hospodaření.

Při takto výrazných dopadech na rozpočty samospráv je jednoznačně nutné, aby samosprávy požadovaly zákonný jednorázový příspěvek od státu do svých rozpočtů, o němž bude SMS ČR jednat se zákonodárci. Na den očekávaného finálního hlasování Poslanecké sněmovny pak SMS ČR hodlá svolat podporující shromáždění starostů do Prahy. Je totiž krajně nereálné udržet naplánované investice s ohledem na negativní zásahy státu do příjmů samospráv a reálnou hrozbu až 25% poklesu u sdílených daní a podle našeho pevného přesvědčení již nastal čas razantně ozvat. Menší města, obce a strukturálně postižené regiony pocítí dopady krize nejcitelněji, rozhodně však na svých účtech nedisponují výraznými přebytky hospodaření, jak se často zavádějícím způsobem uvádí. Bez pomoci státu za této situace hrozí zastavení prakticky všech samosprávných investic.

Děkujeme Vám za Váš čas a úsilí. Věříme, že se nám nespravedlivý postup vlády vůči samosprávám podaří zvrátit.

S pozdravem

Stanislav Polčák
předseda SMS ČR  
poslanec Evropského parlamentu      

Jan Sedláček
1. místopředseda SMS ČR   
starosta obce Křižánky      

Radim Sršeň
místopředseda SMS ČR
starosta obce Dolní Studénky

Věra Kovářová
místopředsedkyně SMS ČR              
poslankyně PSP ČR         

Oldřich Vávra
člen předsednictva SMS ČR     
starosta obce Tupesy      

Radek Brázda
člen předsednictva SMS ČR
starosta obce Troubky

Petr Halada
člen předsednictva SMS ČR
starosta obce Kamýk n. Vltavou     

Tomáš Dubský
člen předsednictva SMS ČR   
starosta obce Vysočina      

Dagmar Vaňková
členka předsednictva SMS ČR
starostka obce Jerišno

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

20:28 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy – 351. díl. Coriolanus

Ve vaší blízkosti, pánové, by mi mohl změknout mozek... Petr Žantovský našel zdroj pro poetické zhod…