Sofie Chrtková: Co takhle kouřit žábu?

24.07.2012 19:51

Z moci úředních slaboduchů se otravuje denně život občana a jsme nuceni se řídit a podřizovat nesmyslům. Úřední slaboduchost potírá zdravý selský rozum, často i odborné znalosti a výzkumy. Ono je těžké mít funkci a moc a nesnažit se „něco“ nařídit, změnit a zejména zakázat. Z výše udělené moci úřednického slaboducha je na občana nahlíženo jako na nesvéprávnou osobu, které je nutno celý život jaksi nařídit a řídit, dokonce často mu lhát a strašit jej kdečím – na tom se i slušně vydělává.

Sofie Chrtková: Co takhle kouřit žábu?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Popelník s vykouřenými cigaretami

Úřední slaboduchost se v Česku zřejmě rodí  okamžikem  dosednutí do úředního křesla a nutnosti  tam uplatnit své dosud  nedoceněné ego i za cenu ztráty zdravého selského rozumu, natož vědomostí a znalostí. Okamžikem dosednutí do stranou vybraného křesla se ztrácí i zbytek osobní odpovědnosti. Zvláště v  poslední době strmě klesají voličské preference vládních stran v důsledku  různých skandálů, ale i „boomu úřednické slaboduchosti“. Vysoce postavený úřednický slaboduch ve funkci je holé neštěstí pro všechen zdravý selský rozum všech lidiček  a vzdělanců dohromady. Absence rozumu a odpovědnosti je pak nahrazena slaboduchostí, až extrémy.

Kupříkladu  boj proti kouření a kuřákům se stal již skutečně extrémem a je vytažen vždy, když je aktuální nějaký politický skandál. Ego slaboduché moci   se projevuje nesmyslnými zákazy, nařízeními a změnami, které jsou nakonec  nefunkční a přidělávají problémy, které se neřeší, protože by vládní ouřada jen potvrdil svoji slabomyslnost a nekompetentnost. Ale kdo by se nechtěl zapsat do dějin nějakým zákazem? Především, vládnout  zákazy, neb  (ne)moudré  a (ne)pomazané hlavy mají dojem, že je u nás  stále lidem  notně povolena uzda.( Občané mají názor zcela opačný.) Za takový úřednický  slaboduchý extremizmus lze považovat zákaz „kouření“ elektronických cigaret. Ono vlastně nejde ani o cigarety ani o kouření.  Jedná se o inhalátory nikotinu ve tvaru cigarety. Výrobci elektronických cigaret, coby šidítka a vlastně inhalátoru na odvykání kouření, by tedy  mohli vymyslet pro Česko jiný tvar nikotinového inhalátoru, třeba žábu, dudlík, pero apod. Při troše představivosti může být inhalátor na nikotin tvarově k nekonečné zábavě. Jenže by přišel zase nějaký „expert a odborník“  s tím,  že  určitý inhalátor by začaly „kouřit“ i děti v plenkách, čímž by se mohly následně zakázat i některé hračky za účelem  ohrožení mravní výchovy dětí a není tedy žádoucí, aby malé děti veřejně, třeba na pískovišti nebo v kočárku, začaly strkat do pusy svoji oblíbenou gumovou či plyšovou žábu nebo medvídka a mohly by  náhodou sáhnout i po  žábě táty, který  ji nedal zrovna do trezoru, jak nově nařídil zákon. Hromadné hulení žáby zaměstnanci firmy před  jejím vchodem, by zase mohlo škodit firmě a její dobré pověsti. Ovšem, můžeme se také dočkat zákazu všech  inhalátorů, protože „odborník nebo expert“ prohlásí, že inhalátor je vlastně nástroj pro feťáky, což se nově  může týkat i osob nemocných.  Feťáckým nádobíčkem může být nakonec i hrnec s horkou vodou a ručník na pročištění ucpaných dutin. Úředníci by si měli vyměnit horkou vodu za studenou a dát si  studený ručník na hlavu.

Zatvrzelý kuřák bude kouřit své cigarety dál i za cenu, že si je bude balit na koleně z vlastního vypěstovaného tabáku a nedej bože, kdyby rázem skutečně kuřáci přestali kouřit. To by byla díra v rozpočtu! A co na to tabáková lobby? Okamžitě by mistr a expert chemické ekonomie musel nařídit -  a nepochybujte, že by nenařídil, jiné a samozřejmě větší daně na něco jiného, ale spíš by došlo k odebrání všech důchodů s tím, že důchodci svůj důchod prokouří nebo propijí. Nejde vůbec o kouření,  ale o zákazy či zisky, které ve své podstatě mají znepříjemnit občanům  život, poštvat nekuřáky proti kuřákům a odvést pozornost od skutečných problémů, které úřednická banda u moci není schopna řešit a naopak, přímo chrlí nesmysly, které se stávají jen dalšími neřešenými a neřešitelnými problémy pro občany.

 Do podobných slaboduchých absurdit je  kriminalizace pěstování konopí k soukromým léčebným účelům. Důchodci nemají na léky, jsou předražené, především léky proti bolestem a jiným chorobám, postihující  převážně občany ve starším věku, nehledě na skutečnost, že většina těchto léků má silné negativní účinky na zdraví. Pomohou od bolesti, ale zároveň ničí játra, ledviny a jiné orgány. Konopí patří, mimo  průmyslového využití, mezi starodávné, vyzkoušené a účinné léčivé byliny s poměrně širokým spektrem použití. Poslední výzkumy ukázaly, že pozitiva silně převažují nad negativy, a to i po stránce finanční. Domácím pěstováním, jistě omezeně a třeba i pod kontrolou, by mnoho lidí, zejména důchodců, nemuselo utrácet za  předražené léky a ušetřili by nejen své zdraví, ale i peníze pojišťovnám a to dokonce v poměrně velkém objemu. O to ale nejde, nejde o šetření ani uchování lepšího zdraví občanů. Konopné masti, prášky apod., které si lidé podomácku vyrábějí – se totiž nekouří a nevzniká ani drogová závislost. Povolením pěstování konopí a výrobou léčiv podomácku, by farmaceutické firmy přišly o velkou část zisků. Dochází k takovým absurditám, kdy je  např. prokázáno, že konopná mast léčí bércové vředy, ale podle úřednické slaboduchosti je lepší amputace nohou, tedy následná invalidita, berle a vozík a daleko větší náklady vynaložené pojišťovnami i postiženým občanem, než kdyby se jen mazal doma vyrobenou mastí, která léčí bez vedlejších účinků a  navíc  - nohy  občanovi zůstanou. Nakonec se dovíme, oč vlastně jde. Jeden gram výtažku z léčivého konopí by si měl hradit pacient sám a to za 200,- až 300,-Kč, což znamená, že průměrně utratí 7 až 10 tisíc Kč za měsíc, ačkoli  mast uvařená doma mu vyjde skoro zadarmo.  Inu státní úředník  upřednostnil farmaceutické firmy, neboť se přišlo na to, že si lze na zdraví a bolesti lidí mastit kapsy dokonce lépe, než drogová mafie.  

Nejde o žádné šetření výdajů na zdravotnictví, nejde  o zdraví občanů – jde o  ztrátu zisků farmaceutických firem s možností vysokých  zisků do kapes podnikatelů- pěstitelů, zpracovatelů,výrobců a distributorů. Jde o zisky nebo ztráty farmaceutických firem a tak se domácí léčba konopím kriminalizuje. Naši poslanci si mohou dovolit léčbu v cizině a léčbu léky,  na které běžný občan nedosáhne, natož důchodce nebo těžce nemocný občan. Kdo by chtěl být bez končetin, trpět v bolestech, mít zničená játra a ledviny z léků jen proto, že úřednická slaboduchost se ocitla  „na papíře“ a farmaceutická či již „drogová“? lobby si prosadila své? Otázkou zůstává, zda není obcházena samotná Ústava a právo občanů na zdraví a svobodu rozhodování a přístupnost potřebné léčby i po finanční stránce. Které další  léčivé byliny budou zakázány soukromě  pěstovat a užívat v zájmu farmaceutických firem?

Úřednická  slaboduchost zde zcela záměrně  mate občany a zaměňuje drogovou závislost s léčbou a kriminalizuje domácí bylinkářství, které v mnoha případech, naopak šetří státní kasu, peníze a zdraví lidí. Ve středověku upalovali podobní úplatní tmáři a ziskuchtivci babky bylinkářky jako čarodějnice, dnes se stanou babky - za pár vypěstovaných kytek, těžkými kriminálnicemi a drogovými dealerkami a možná hupsnou i „do tepláků“, pokud pronásledování  a  státní šikanu vůbec přežijí. Ostatně, podobných úřednických  slaboduchostí se najde v každém rezortu v současné době nepočítaně, protože mnohý korytářský diletant se pasuje na „experta a odborníka“, ne-li všeznalce a podle toho také dopadáme a trefně  občansky přejmenováváme  Česko na Kocourkov či Absurdistán.

Různé jedy a chemikálie, vypouštěné do vzduchu i vod firmami, kácení lesů a stromů ve velkém, asfaltování silnic, těmto úředníkům nevadí, ačkoli naše zdraví trvale  vážně poškozují. Farmaceutické firmy pod nátlakem „doporučují“ různé léky, které mají stále více vedlejších účinků a poškozují možná více, než skutečně léčí – to se to pak prodává! Jednu věc zaléčíme a hned si zajistíme odbyt pro následky a poškození jiného orgánu touto léčbou. Ostatně, poslední dobou přibývá občanů, kteří si stěžují na nové léky, které jim nedělají dobře a špatně je snáší. Pacient si tak na jednu chorobu postupně vyzkouší  a hlavně zaplatí několik druhů léků. Zisk farmaceutických firem samozřejmě  utěšeně roste a konopí pod palcem je skutečně trefa. „Inteligentní“ úředníci a politici „poučí a postraší“ občany, že konopí je nesmírně nebezpečná droga, patřící pod lékařský a policejní dohled, čímž farmaceutické lobby přihraje super zisky a možná nejen „za léčebné účely“.

Není náhodou těch zákazů, příkazů a nesmyslů, kterými se musíme řídit již nadkritické množství? Úřednická  slaboduchost a její současný boom, mohou mít „neblahé vedlejší účinky“ – totiž „vytváření si protilátek proti úřednické slaboduchosti", což znamená -  řiďme se zdravým selským rozumem a obcházejme, co se obejít dá, neb se již více   nebudeme  řídit  politickou slaboduchostí, ale  upřednostníme vlastní zájmy a potřeby, což může také skončit totální anarchií a občanskou neposlušností a jak se zdá, zcela oprávněnou.

Vyšlo na serveru Vaše věc, publikováno se souhlasem vydavatele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vasevec.cz

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

13:04 Zbyněk Fiala: Úroky dolů, a koruna drží

Snižování základní úrokové sazby na 5,25 procenta nás sice drží daleko od cílových 2 – 3 procent, al…