Stanislav Novotný: Je váš internet tak zoufale pomalý, aby Musk clonil nebe jako bůh?

04.06.2020 12:31

USA nemohou vytvářet pravidla samy. Svět se už dohodl ohledně Antarktidy, zopakujme to i ve větších rozměrech. Nárůst počtu internetových útoků, často i vysloveně vojenského charakteru, si vyžaduje novou světovou domluvu.

Stanislav Novotný: Je váš internet tak zoufale pomalý, aby Musk clonil nebe jako bůh?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Novotný

Společnost SpaceX Elona Muska vypustila stovky satelitů a bude jich prý více než 7000. Elon nám chce vysokorychlostně zpřístupnit internet. Vesmírný vláček tak zastínil skutečné hvězdy. Astronomové posmutněli a romantici nedokázali ukázat své milé oblíbenou planetu. Jak se vám to šílenství líbí? Je váš internet tak zoufale pomalý, aby musel nějaký pomatenec, který ví, co je pro vás dobré, clonit nebe jako bůh?

Žehnejme multipolaritě

Co kdyby se soudruzi miliardáři, kteří si hrají na to, co nejsou, tedy na filantropy, poradili s námi, obyčejnými smrtelníky a státy, jež nás zastupují. Kybernetická komunikace i vesmír jsou prostory společné všem pozemšťanům. Washington má pocit, že si vystačí sám a vytvoří pro podobné náfuky prostředí, kde platí jenom jeho právo. V komunikačním prostoru i v zpřístupněném kosmu však musejí platit univerzální pravidla. Ta se ovšem musí nejprve domluvit. Domlouvali jsme se kvůli Antarktidě, což musíme zopakovat i ve větších rozměrech. Nárůst počtu internetových zbraní, zločinných hackerských útoků, které mají často vysloveně vojenský charakter, si vyžadují novou světovou domluvu. Spojené státy nemohou vytvářet pravidla samy. Nemohou obviňovat kdekoho bez důkazů. Multipolarita je zavazující. Žehnejme jí. Potřebujeme nový společný stůl, nové světové jednání. Potřebujeme velkou dohodu o počítačové komunikaci, do níž musí mluvit každá země!

(Autorem článku je Stanislav Novotný, bývalý policejní prezident a předseda Asociace nezávislých médií)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…