Štěpán Křeček: 6 z 10 cizinců směřuje do Prahy. Češi kromě hlavního města vyhledávají i Jihomoravský kraj

10.02.2023 13:31 | Komentář

„Po špatných pandemických letech jsme v loňském roce zažili výrazné oživení cestovního ruchu. Do České republiky se masově vrátili hosté z ciziny, nicméně rok 2019 se nám zatím stále nepodařilo překonat,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: 6 z 10 cizinců směřuje do Prahy. Češi kromě hlavního města vyhledávají i Jihomoravský kraj
Foto: Archiv Štěpána Křečka
Popisek: Ekonom Štěpán Křeček

V roce 2022 dosáhl počet hostů ubytovaných v hromadných ubytovacích zařízeních na úroveň 19 459 427 lidí. Oproti předchozímu roku se jedná o nárůst o 70,9 procenta. Situace je však horší než před příchodem pandemie koronaviru. Oproti roku 2019 byla celková návštěvnost v roce 2022 na úrovni 88,5 procenta.

V loňském roce pocházela většina hostů ubytovaná v hromadných ubytovacích zařízeních z České republiky. Celkem se jednalo o 12 109 732 lidí. Češi se nejčastěji ubytovávali v hotelech, které nemají 5 ani 4 hvězdičky. Počet ubytovaných cizinců dosáhl na úroveň 7 349 695 lidí. Ke svému ubytování nejčastěji využívali hotely, které mají 4 hvězdičky.

Češi se nejčastěji ubytovávali v Praze a Jihomoravském kraji. Naopak nejmenší zájem měli o Ústecký a Pardubický kraj. Zhruba 6 z 10 cizinců směřovalo do Prahy. O ostatní kraje cizinci jevili výrazně menší zájem. V Praze díky tomu došlo k meziročnímu růstu počtu hostů z ciziny o 217,4 procenta.

V loňském roce pocházelo nejvíce zahraničních hostů z Německa. S výrazným odstupem na druhém a třetím místě skončili hosté ze Slovenska a z Polska. Pomyslnou bramborovou medaili získali hosté ze Spojených států. Drtivá většina zahraničních hostů pocházela z evropských zemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

15:49 Dominik Rusinko: Spotřebitelská nálada na vzestupu

Dubnové výsledky konjukturálních průzkumu ukazují na pokračující oživení tuzemské ekonomiky. Souhrnn…