Štěpán Křeček: ČNB zvýší úrokové sazby pravděpodobně až v únoru příštího roku

14.12.2017 12:34

Úrokové sazby v USA vzrostly. Eurozóna setrvává na svém.

Štěpán Křeček: ČNB zvýší úrokové sazby pravděpodobně až v únoru příštího roku
Foto: archiv Štěpána Křečka
Popisek: Štěpán Křeček, hlavní ekonom BH Securities

„Rozdíly mezi úrokovými sazbami v Americe a eurozóně se zvyšují. Česká republika jde zlatou střední cestou. Spojené státy americké i eurozóna trpí vysokým předlužením, což motivuje k nízkým úrokovým sazbám, aby státy mohly relativně levně financovat své dluhy. Na základě vývoje inflace, kurzu koruny, růstu mezd a dalších indikátorů lze předpokládat, že Česká národní banka zvýší úrokové sazby až v únoru příštího roku,“ říká hlavní ekonom BH Securities Štěpán Křeček.  

Úrokové sazby eurozóny a USA se začínají výrazně lišit. Zatímco FED včera přistoupil k růstu úrokových sazeb, Evropská centrální banka dnes na svém jednání zřejmě sazby zvyšovat nebude. V Americe se již pracuje s úrokovou sazbou v rozpětí 1,25 až 1,50 %. V eurozóně je však základní úroková sazba držena na nule.

Česká národní banka již začala úrokové sazby zvyšovat. V srpnu jsme se dočkali zvýšení na 0,25 % a v listopadu sazba stoupla na 0,50 %. Začátkem prosince se spekulovalo o dalším možném navýšení ve čtvrtek 21. prosince. Na základě vývoje inflace, kurzu koruny, růstu mezd a dalších indikátorů však nyní BH Securities předpokládá, že ke zvýšení sazeb dojde až v únoru příštího roku. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

16:07 Pavel Foltán: Další sociální hřích ministra Jurečky?

Jak víceméně poněkud nezajímavě stručně sdělila některá média, v úterý 16. dubna Ministerstvo práce …