Štěpán Křeček: Cla za 200 miliard dolarů poškodí čínskou ekonomiku

18.09.2018 18:12

„Lze očekávat, že Čína se bude proti novým americkým clům bránit odvetnými opatřeními. V takovém případě nebude druhá fáze zavádění cel trvat příliš dlouho a rovnou se přejde do třetí fáze, ve které budou uvalena cla na téměř celý čínský vývoz do Spojených států,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Cla za 200 miliard dolarů poškodí čínskou ekonomiku
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

„V případě, že nová cla vejdou v platnost, sníží se výhled globálního ekonomického růstu, což bude mít negativní dopad na kapitálové trhy. Asijské akciové indexy však na hrozbu uvalení nových cel zatím příliš nereagují,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Donald Trump vyostřil obchodní válku s Pekingem a oznámil zavedení nových cel ve výši 10 procent na čínské zboží v celkové hodnotě 200 miliard dolarů. Zároveň Čínu varoval, že v případě odvetných kroků proti zemědělským a průmyslovým odvětvím Spojených států bude zahájena třetí fáze obchodní války. Ta by měla spočívat v uvalení dalších cel v celkové hodnotě 267 miliard dolarů.

Podle Pekingu současný postoj Spojených států prodlouží obchodní boje mezi největšími ekonomikami světa, což bude mít negativní dopad na globální ekonomiku. Čína údajně disponuje dostatkem rozpočtových a měnových nástrojů, které jí umožní se s negativními dopady cel vyrovnat.

Účinky nových cel ve výši 10 procent zasáhnou čínskou ekonomiku již ve čtvrtém čtvrtletí letošního roku. K největším ekonomickým škodám by však mělo dojít až v příštím roce, kdy celní sazba bude navýšena na 25 procent. Na základě takového opatření by čínský hrubý domácí produkt mohl v roce 2019 zpomalit růstu o 0,6 až 0,9 procentního bodu.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

11:50 Petr Žantovský: Jak jsem potkal knihy - 350. díl Dao de ling

V dnešní pomatené době mnozí hledají nějaký pevný kmen, o který by se opřeli nebo zachytili. Může to…