Štěpán Křeček: Německé akcie dnes jedou rallye

11.08.2020 18:36

„Zatímco český index PX po započtení dividend ztrácí od začátku roku 16,5 procenta, německý index DAX pouze 5,2 procenta. Ve srovnání s americkými indexy si však německé akcie nevedou příliš dobře. Index S&P 500 po započtení dividend vzrostl od začátku roku o 4,3 procenta a index NASDAQ dokonce o 25,6 procenta,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Štěpán Křeček: Německé akcie dnes jedou rallye
Foto: BH Securities
Popisek: Ing. Štěpán Křeček, MBA, hlavní ekonom BH Securities

Německý burzovní index DAX se dostal přes hranici 13 000 bodů. V průběhu dneška dokonce posílil na třítýdenní maximum o hodnotě 13 046 bodů. Následně však začal oslabovat. Německým akciím pomáhají informace ze Spojených států, kde se diskutuje o dalším stimulačním balíčku na podporu ekonomiky.

V Německu panuje dobrá nálada i díky příznivým informacím z Číny, kde v červenci došlo k meziročnímu růstu prodejů automobilů o 16,4 procenta. V Červenci bylo v Číně prodáno 2,1 milionu vozidel, přičemž výrazný zájem byl o německé značky. To podpořilo růst akcií BMW, VW a Daimler. Růst zaznamenala i společnost Continental, která se specializuje na výrobu pneumatik, brzdových systémů a dalších komponent.

Mezi jednoznačné vítěze koronavirové krize můžeme zařadit německou společnost HelloFresh. Ta se specializuje na doručování surovin, které lze podle speciálních receptů rychle přeměnit na chutná a zdravá jídla. Akcie této společnosti od začátku roku vzrostly z úrovně 19,3 na 46,1 eura za kus. V průběhu dneška akcie HelloFresh zažily rallye, kdy vzrostly téměř o 8 procent, ale následně zas vyklesaly.

Naší pozornosti by neměly uniknout společnosti ze segmentu cestovního ruchu. Například akcie TUI vzrostly za poslední tři obchodní dny z úrovně 3,4 na 4,1 eura za kus. Podobně akcie Fraport vzrostly od pátku z úrovně 32,2 na 37,4 eura za kus. I když se počet cestujících na letištích zotavuje pomalu, ceny akcií v rámci segmentu cestovního ruchu jsou nízké. Mnohdy je do nich zahrnuto až příliš mnoho pesimismu, jako kdyby se na onemocnění COVID-19 nikdy nemělo podařit vyvinout vakcínu.

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

15:22 Jiří Weigl: Tatínkovo výročí

Letos v pátek 12. dubna by bylo mému otci 100 let. Zemřel velmi mladý v roce 1963, bylo mu 39 roků. …